Angoulêmen Grand Prix Riad Sattoufille

Angoulêmen sarjakuvafestivaalien pääpalkinto, Grand Prix, myönnettiin Tulevaisuuden arabi -sarjan tekijä Riad Sattoufille.

50. kertaa järjestettävien Angoulêmen kansainvälisten sarjakuvafestivaalien pääpalkinnolla on juhlistettu sarjakuvan kehitykselle keskeisiä tekijöitä ja heidän elämäntyötään. 44-vuotias Riad Sattouf (s. 1978) on yksi nuorimmista Grand Prixin saajista.

Suomessa Sattouf tunnetaan parhaiten WSOY:n suomentamasta Tulevaisuuden arabi -sarjasta. Kuusiosaiseksi aiotusta sarjakuvakirjasarjasta on ilmestynyt viisi osaa. Viidennestä osasta Kvaakiin kirjoittanut Paavo Ihalainen arvioi, että

kirjasarjan ilona on muka hypertarkkoihin muistoihin perustuva kuvaus, jossa jokainen paikka, keskustelu ja kasvonilme on muistettu, kirjattu ja sellaisena tarjottu. Tulkinnalla lienee iso osansa tarinassa, mutta yksityiskohtien avulla on helpompi myydä kertomus totena. Kuvitus jatkaa karrikoitua linjaa, jossa saadaan harvoilla vedoilla ilmeikästä jälkeä. Nappisilmistäkin saadaan aika äärimmäisiä ilmeitä.

Muutamia vuosia sitten Le Monden haastattelussa Sattouf kertoi, että 4-5-vuotiaana luetut Tintit antoivat suunnan hänen uravalinnalleen. “Yksisarvisen salaisuus määritti loppuelämäni: Sanoin itselleni, että tätä haluan tehdä”, kertoi Sattouf. Edelleenkin hän palaa Tintteihin (ja muihin itselleen tärkeisiin sarjakuviin) uutta teosta aloittaessaan herättääkseen lapsena saadun kipinän.

Vuonna 2016 Sattouf vieraili Suomessa Ranskan instituutin kirjallisuusillassa.

Angoulêmen sarjisfestarit jatkuvat sunnuntaihin.

Kvaak onnittelee!

Kvaak on arvioinut Tulevaisuuden arabeja: osat 1, 2, 3 ja 5.

Kvaakissa voi keskustella Sattoufin sarjakuvista.