Pohjantuli 3: Lintusisaret

Kolmanteen osaan edenneessä Pohjantuli-sarjassa riittää taikuutta ja jännittäviä käänteitä. Sonjan lisäksi myös hänen isänsä on päätynyt Peikkolaakson fantasiamaailmaan, mutta kolmoskirjassa pääjuoni jää taustalle tarinan keskittyessä Lottaan ja tämän suvussa tapahtuneeseen tragediaan. Tekijä syventää fantasiamaailmaansa esittelemällä Vuoristokansan, jonka keskuudesta löytyy myös Lotan mummo.

Nainen kaataa sangollisen vettä herättääkseen peikkopoika Espenin, mutta ei kuitenkaan onnistu yrityksessä.

Pohjantuli on norjalaisen Malin Falchin (s. 1993) ensimmäinen sarja. Tekijä on syntyjään Trondheimista, ja hänen fantasiaseikkailunsa versoo norjalaistarujen ja pohjoisen tapahtumaympäristön vetovoimasta. Falchin ammentama pohjoinen eksotiikka poroineen ja hilloineen on sarjassa kuitenkin lisämausteena. Todellinen kolmoskirjan vahvuus on sen oma mytologia yksityiskohtineen.

Silmäilyä enempää en saanut aikaiseksi tarttua sarjan aiempiin osiin, mutta lasteni odottaessa innokkaimmin jatkoa juuri Pohjantulelle oli minunkin siihen tutustuttava. Kuvitus voitti minut välittömästi puolelleen selkeine piirroshahmoineen, jotka hyvässä mielessä voisi luokitella disneymäisiksi. Suuri ansio lukunautinnosta kuului ennakkoluulottomalle väritykselle, joka paletteineen miellytti minua enemmän kuin eurosarjoissa keskimäärin vallitseva tyyli.

Suorasukaisesti en luokittelisi Pohjantulta päähenkilöstään johtuen tyttöjen sarjaksi. Kuitenkin lapsistani juuri tyttäreni kaappasi ensimmäisenä uuden osan luettavakseen. Hän myötäeli voimakkaimmin Lotan tapaamisen isoäitinsä kanssa ja Kaunokki-koiran kaltoinkohtelun tarinan pyörteissä. Sen sijaan poikani suosikkihahmoja ovat puhuva karhu Otso ja peikkopoika Espen, joka tosin suurimman osan aikaa vasta toipui kakkososassa saamistaan kolhuista. Tarinassa on riittävästi jännittäviä kohtauksia ja lumoa, joten viihdyin sen parissa itsekin.

Lintusisaret tuntuu välinäytökseltä, jossa vedetään henkeä keskellä suurempaa seikkailua. Sellaisena opus antoi tilaisuuden myös minulle hypätä mukaan Sonjan ja ystävien tarinaan.

Viikinkipoika yrittää herättää peikkopoika Espenin kepillä. Vasta kosketettuaan kädellä, hän toteaa tämän olevan elossa.

Pohjantuli 3: Lintusisaret
(Nordlys 3: Kragesøstrene)
Story House Egmont, 2022
Tarina ja taide: Malin Falch
Suomentanut: Jonna Joskitt-Pöyry
Taittanut: Janne-Matti Keisala
ISBN 978-952-334-466-2


Kuvat @ 2022 Malin Falch

Keskustele Pohjantuli-sarjasta Kvaakissa.