Sisarukset Grémillet 2: Cassiopéen ihastus

Kolme sisarusta matkustaa kesälomalla isoäitinsä maataloon. Cassiopée ikävöi kaupunkiin jäänyttä Ulyssesta, mutta kestääkö ihastus, kun paikallinen nuorukainen iskee silmänsä tyttöön? Kirkon raunioilla kerrotaan kummittelevan, ja aavemainen kellonsoitto todella keskeyttää maalaiskylän asukkaiden unen useampana yönä. Huolia aiheuttaa myös isoäidin hajamielisyys, jonka Sarah googletuksen perusteella epäilee olevan alzheimerista johtuvaa.

Sisarukset Grémillet on ikään katsomatta viihdyttävää sarjakuvaa, joka valloittaa helposti koko perheen. Kolmen sisaruksen keskinäinen dynamiikka toimii hyvin Cassiopéen kaihoillessa ihastuksensa perään samalla, kun hänen välinsä kiristyy isosisko Sarahiin, joka ei anna hänen viestitellä kännykällään Ulyssesin kanssa. Sen sijaan Cassiopée ei uskoudu sydänasioitaan vielä itseään nuoremmalle Lucille-siskolleen, jolle sisaruskatraasta jää kirjassa sivurooli.

Huolet eivät suuresti synkennä sisarusten elämää, vaikka jossain määrin he kantavatkin huolta isoäidistä, joka on alkanut unohdella tärkeitäkin asioita. Tarinan kantava elementti on kuitenkin mysteeri kirkonkelloja soittavasta kummituksesta. “Kolmen sisaren kerho” iskee kyntensä kirkonkellojen arvoitukseen, mutta jännityskertomuksen ja fantasiaseikkailun rajoilla tasapainoileva kirja ei missään vaiheessa ehdi äityä pelottavaksi. Seikkailun voi antaa viedä kyselemättä mennessään, mutta tarina antaa lukijan kuitata fantastiset elementit yhtä hyvin mielikuvituksen leikkinä.

Kirjan ehdoton valttikortti on sen upea kuvitus, joka kestää paatuneemmankin kriitikon katseen. Alessandro Barbucci (s. 1973) aloitti piirtäjän uransa Disneyn leivissä ja opettanut “talon tyyliä” Disney-akatemiana tunnetussa piirtäjäkoulussa. Suomalaisille Barbuccin nimi todennäköisemmin soittaa kelloja siitä syystä, että hän on piirtänyt Ankka-seikkailujen lisäksi myös edelleen monien kaihoisasti muistelemia W.I.T.C.H.-seikkailuja. Barbucci oli peräti yksi W.I.T.C.H.-sarjan luojista, minkä lisäksi hänellä oli näppinsä pelissä mm. paremmin televisiosarjana tunnetun Hirviöallergiaa (Monster Allergy) luomisessa. Scifisarjakuva Sky Doll ja fantastisempi Ekhö lukeutuvat niin ikään sulkiin Barbuccin hatussa.

Sisarukset Grémillet on mutkattoman sujuvaa luettavaa kannesta kanteen. Kunnia käsikirjoituksesta jakautuu Barbuccin ja Giovanni Di Gregorion (s. 1973) kesken. Di Gregorio aloitti työnsä sarjakuvien parissa Sergio Bonelli -kustantajalla käsikirjoittaen Dampyr– ja Dylan Dog -kauhusarjoja. Hän on Barbuccin tavoin kynäillyt myös Aku Ankkaa, jota niin ikään on päätynyt Suomeenkin saakka. Omien käsikirjoitustöiden lisäksi Di Gregorio opettaa kirjoittamista Barcelonassa.

Kansikuvassa Cassiopé halaa kirjepaperia, lintu laskeutuu Lucillen kädelle ja Sarah tutkii epäluuloisena ympäristöään.

Sisarukset Grémillet -sarjaa on julkaistu ranskaksi toistaiseksi kolme kirjaa. Suomessa sarjan kaksi ensimmäistä osaa julkaistiin ilahduttavan nopeassa tahdissa, minkä lisäksi lukijaystävällisesti myös toinen kirja on oma kokonaisuutensa. Cassiopéen ihastuksen voi siis aivan mainiosti lukea ennen ensimmäistä osaa tai murehtimatta kauanko ehtii kulua ennen seuraavan osan ilmestymistä.

Sisarukset Grémillet 2: Cassiopéen ihastus
(Les Souers Gremillet 2: Les amours de Cassiopée)
Story House Egmont Oy Ab, 2022

Suomentanut: Jouko Ruokosenmäki
Taittanut: Anne Keisala


Kuvat @ DUPUIS 2021, by Di Grigorio (Giovanni), Barbucci (Alessandro)

Keskustele Sisarukset Grémillet -sarjasta Kvaakissa.