Miihkalin ja Pahkeisen tekijä on poissa

Eilen illalla levisi sarjakuvapiireissä suru-uutinen. Heikki-Pekka Miettinen (1951-2022) on poissa.

Miettinen tunnetaan parhaiten Pahkasiassa julkaistuista Pahkeisesta ja Miihkalista. Pahkeinen oli alakuloinen ja surumielinen maailman tarkkailija, joka aloitti seikkailunsa tamperelaisessa Aviisissa jo vuonna 1973. Valtakunnallisesti tunnetuksi hahmo tuli Pahkasiasta, johon Miettinen teki sarjakuvia lehden loppuun saakka vuoteen 2000. Tamperelaisessa Pahkeinen nähtiin vielä vuonna 2006.

Pahkeisesta Miettinen sai strippisarjakuvan Lempi-palkinnon vuonna 1989. Hahmon seikkailuista on koostettu kaksi albumia, Elämän hanttikortit (1983) ja Pahkeinen (2009).

Miihkali oli Pahkasian vakiosarjakuva vuosina 1984-2000. Lehden lopettamisen jälkeen sarja jatkui Aviisissa vuoteen 2003. Miihkalin perheen edesottamuksista on julkaistu kokoelma vuonna 2009.

Kvaakin S. Santikko kirjoitti Pahkeisesta seuraavasti:

Pahkeisessa ei samoja juttuja juurikaan toisteta, paitsi niitä lintumaailman kohdistamia hyökkäyksiä päähineeseen. Korkeateknologialla ja teflonpinnoitteella niistäkin selvitään. Välillä leikitään metasarjakuvalla, onhan Pahkeinen marginaali-ihminen. Tekstin rytmi on perua Aleksis Kiveltä ja Väinö Linnalta, ja uskoisin mukaan laitetun vähän myös Veikko Huovista. Pahkeisen ulkomuodossa on yhtäläisyyttä myös taiteilija Vilho Lampeen, varsinkin tämän vuoden 1932 kuuluisaan omakuvaan, jossa Lampi poseeraa baskeri päässään.

Lehdistä ensimmäisenä suru-uutisen kertoi Ilta-Sanomat. Vuonna 1990 Kuukauden kotimaisena oli Miettisen Sirkus Finlandia.

Kvaak ottaa osaa suruun.

Markku Paretskoi: Pahkeinen

Kvaakissa on keskusteltu Pahkeisesta ja Pahkasiasta