Carbone ja Gijé – Soittorasia

Kaksin isänsä kanssa asuva Nola-tyttö ikävöi edesmennyttä äitiään. Lohtua tuo kalamaljan muotoinen soittorasia, jonka isä antaa tyttärelleen syntymäpäivälahjaksi. Kahdeksan vuotta täyttäneen Nolan innostusta lisää tieto siitä, että soittorasia on kuulunut hänen äidilleen. Sitten Nola tuntee aivan kuin soittorasia olisi liikahtanut, ja hän syventyy lahjansa ääreen tarkemmalla katseella…

Fantasiamaailma Pandorient ilmasta käsin kuvattuna. Etualalla kylän kattoja, taustalla vesiputous ja vuoria.

Huoneessaan Nolalle paljastuu, että soittorasian sisällä asuu joku. Andreaksi esittäytyvä pieni tyttö pyytää Nolaa auttamaan sairasta äitiään. Andrean ohjeita noudattamalla Nola kutistaa itsensä ja astuu maagisen soittorasian sisälle, Pandorientin fantastiseen maailmaan.

Soittorasian uumenissa selviää, että Andrea on sekoittanut Nolan tämän äitiin, joka oli sairaanhoitaja. Jotain oppeja on tarttunut myös neuvokkaalle Nola-tyttärelle, ja tuota pikaa tyttö lähteekin Andrean Igor-veljen matkassa hakemaan parantavia yrttejä. Mutta onko edes yrteistä apua, kun Andrean ja Igorin äidin sairauden taustalla on jokin pahantahtoinen taho?

Soittorasian käsikirjoittaja Carbone on ranskalainen lastenkirjailija ja kustantaja Bénédicte Carboneill (s. 1973). Soittorasia on Carbonen järjestyksessään toinen julkaistu sarjakuva. Kaikkineen Carbonen sarjakuvia on tähän mennessä julkaistu jo kourallinen eri sarjoja, ja albumeissa laskettuna kirjojakin on julkaistu lähes kaksikymmentä.

Kuvittaja Gijé on belgialainen Jérôme Gillet (s. 1988), ja Soittorasia on puolestaan hänen ensimmäinen sarjansa. Gijé on opiskellut animaatiota, mikä näkyy Soittorasian sivuilla. Eläinhahmoissa näkee myös tuulahduksen isoäidin aikaisten satukirjojen kuvitustyyliä.

Kansikuvassa hehkuva sooittorasia Nola-tytön sylissä. Kuvan tunnelma on dramaattinen.

Kohdeyleisöön ikänsä puolesta kuulunut allekirjoittaneen tytär eläytyi Soittorasian iloihin ja suruihin. Erityiskiitosta saivat tarinan maagiset elementit, sekä mustekalamainen sivuhahmo, joka ensin möksyiltyään osoittautui reiluksi veikoksi. Tarina oli kuvitusta tärkeämpää, ja taustamaailmassa isää suuresti askarruttaneet yksityiskohdat tytär sivuutti muitta mutkitta. Tarinan voi lukea niin täysin omana kokonaisuutenaan, että aloitusosasta kertova ykkönen jäi vaille huomiota. Kun asian oikea laita selvisi, oli yllätyksen aiheuttama ilahdus aitoa – sarja jatkuu!

Soittorasia todella saa jatkoa vuonna 2023 osassa nimeltä Cyprianin salaisuus, ja ranskaksi sarjaa on julkaistu toistaiseksi viisi kirjaa. Suomennettu ensimmäinen osa, Pandorientin maailma palkittiin Angoulemen sarjakuvafestivaaleilla Prix des écoles -kategoriassa vuonna 2019.

Soittorasia 1: Pandorientin maailma
(La boîte à musique 1: Bienvenue a Pandorient)

Kustantaja: Story House Egmont Oy Ab
Painettu EU:ssa 2022
Suomentanut: Jouko Ruokosenmäki
Latonut: Anne Keisala
ISBN: 9789523345065


Kuvat @ Dubuis 2018 by Gijé, Carbone

Keskustele Soittorasia-sarjasta Kvaakissa.