”Viisas nainen osaa viehättää”

Raha ei tee onnelliseksi, eikä kauneus itsevarmaksi. Pelko taasaiheuttaa elinikäisen kiertokulun ja sydänten särkeminen satuttaa. Tiitu Takalon Tyhmä tyttö on kokoelma pieniä huomioita ja suuria seikkailuja.

Tyhmä tyttöon kokoelma tamperelaisen Tiitu Takalon (s. 1976) parhaita sarjakuviavuosilta 1999-2004. Monet kirjan sarjakuvista on julkaistu aiemminTakalon Irtoparta– ja Tyhmä tyttö -omakustannelehdissä, sekä Tampereen Sarjakuvaseuran Sarjari-julkaisussa. Mutta tokihan 21 tarinan joukosta löytyy myös muutama ennen julkaisematon ja uutuuttaan puhkuvakin sarja.

Takalonpiirrosjälkeä ja kokonaiskerrontaa on miellyttävä lukea. Liidullapiirretyt viivat ja tussilla taiteillut kaaret näyttävät sattuneenpaikoilleen leppoisan vaivattomasti. Piirtomateriaalien vuorottelu tuomyös selkeää jaksotusta tarinasta toiseen siirryttäessä.

Tarinat itsessään kertovat ihmisistä ja ihmissuhteista, niiden eri kokoonpanoista ja vaikutuksista. Tyhmän tytönsivuilta löytyy niin hellää huolenpitoa, surullista syyllisyyttä kuinvilpitöntä vihaakin. Sarjakuvissa matkataan pommisuojien bändikämpistäTallinnan kautta St. Pauliin ja takaisin. Kiinnostavan lisänsä tuovatmyös rohkaisevat suojeluspyhimykset sekä Tiitu selittää -osiot, joissa Tiitu valottaa sarjakuviensa taustoja ja yksityiskohtia.

Tyhmän tytön vahvuus on mielestäni tarinoiden sielukas välittömyys. Tyhmä tyttö pohtii kauneutta, köyhyyttä ja karvoja. Tyhmä tyttö vaeltaa vapaasti ja seikkailee suunnattomasti. Tyhmä tyttö elää rohkeasti, omalla tavallaan.

Tiitu Takalo: Tyhmä tyttö
Suuri Kurpitsa, 2004
A5-albumi, 87 s.
ISBN 952-9887-42-6

Kuva 3.
Pyhä Hyeena Taistelija
Kansalaisaktivismin, mielenosoitusten, toisinajattelijoiden ja vaihtoehtolehdistön suojeluspyhimys

Yksi vastaus artikkeliin “”Viisas nainen osaa viehättää””

  1. Luin viikonloppuna tuon Tyhmän tytön. Ihan ok-alppari, mutta ei ensilukemalta tehnyt mitään kauhean suurta vaikutusta. Ei huono kuitenkaan, paljon hyviä pikkuhuomioita ja miellyttävä piirrosjälki.

Kommentit on suljettu.