Suljettu maa – Vieraat

Konkarit Juha Mustanoja (s. 1966) ja Kari Puikkonen (s. 1959) ovat aloittaneet kunnianhimoisesti uuden kotimaisen Suljettu maa -albumisarjan. Ensimmäisessä osassa Vieraat tutustutaan vaihtoehtoisen todellisuuden Suomeen vuonna 1930.

Käsikirjoittaja Mustanoja on koulutukseltaan elokuvaohjaaja, mutta hänet tunnetaan paremmin teatterille tekemistään töistä. Piirtäjä Puikkonen harrasti nuoruudessa intohimoisesti sarjakuvia, mutta työuran hän on tehnyt kuvataiteilijana. Erityisesti Puikkonen tunnetaan taiturillisista akvarelleista.

Useampikin taiteilija on Suomessa tehnyt hyppyjä sarjakuvan pariin, mutta sarjakuvayleisö ei ole innostunut pelkästä hienosta kädenjäljestä. Sarjakuvilta on odotettu tarinaa ja sarjakuvan visuaalisen kielen osaamista. Tässä suhteessa Suljetussa maassa ei ole moittimista, tekijät hallitsevat perinteiset sarjakuvan kerrontakeinot, eikä lukiessa tarvitse miettiä minne katseensa seuraavaksi siirtäisi.

Tarina alkaa Helsingistä vuonna 1930. Vaihtoehtoisessa todellisuudessa tuolloin oli vallassa fasistipuolue Ugrit, ja se oli sulkenut maan rajat lähes kokonaan. Kansallismielisyys oli viety huippuunsa, kaikki ulkomailta tuleva oli poistettu suomalaisesta, ugrilaisesta elämänmenosta.

Ainoat ulkomaalaiset maassa olivat Töölönlahden rannalla olevassa Tivolissa. Kun sisäasianministeriössä paljastuu, että rahaa oli virrannut valtion tileiltä jollekin ulkomaalaiselle, niin poliisi alkaa tutkia asiaa. Innosta tutkia kertoo se, että tehtävään nimetään arkistonhoitajan apulainen Esteri. Tapahtumien kulkiessa eteenpäin hän saa nautittavakseen kaikenlaista eksoottista, kuten appelsiineja ja oikeaa kahvia…

Vaihtoehtoinen todellisuus on rakennettu uskottavasti, ja siinä on paljon kaikuja Suomen oikeasta 1930-luvusta. Asusteet, autot, rakennukset on huolellisesti ajoitettu, ja hieman laikukas värimaailma ulkomaalaisine väripilkkuineen korostaa autenttisuutta. Ensimmäisessä albumissa päästään alkuun ja saadaan hieman raotettua vaihtoehtomaailman todellisuutta.

Erityisen iloinen olen, että suuri kustantamo on uskaltanut aloittaa uuden suomalaisen sarjakuva-albumisarjan. Miten Esterin ja Ugrien käy? Sen haluan tietää.

Juha Mustanoja ja Kari Puikkonen
Suljettu maa – Vieraat
WSOY 2022
ISBN 978-951-0-48639-9
52 s., kovakantinen, värillinen

Kvaakissa voi keskustella albumisarjasta