Esikoissarjakuvaa Helsingin Kirjamessuilla

Johanna Aulén ja Taavi Kassila esittelivät Helsingin Kirjamessuilla sarjakuviaan. Molemmat ovat ehtineet urallaan tehdä monenlaista, mutta tänä vuonna heiltä on ilmestynyt ensimmäinen sarjakuvakirja. Kassilan sarjakuvan piirrokset on tehnyt Kati Hannila.

Syksyn suuri kotimainen kirjatapahtuma, Helsingin Kirjamessut, alkoi torstaina 26.10. ja jatkuu vielä tänään sunnuntaina 30.10.2022. Perjantai-iltana Lonna-salissa oli useampi sarjakuvaohjelma peräjälkeen. Tämä oli genrestä kiinnostuneen kannalta kätevää, kun saattoi istua samalla paikalla halutessaan 1,5 h yhtä kyytiä kuuntelemassa sarjakuva-asiaa. Lonna-sali löytyy Messukeskuksen toisesta kerroksesta, eli sinne ei messuhallin hulina kanna. Ainut häly ohjelmien aikana syntyi siitä, kun yleisöä tuli saliin ohjelman jo alettua. Sali toimi ohjelmapaikkana muutoin oikein mukavasti, mutta haastateltavat näkyivät pöydän takaa huonommin kuin varsinaisen messuhallin lavoilta.

Kävin kuuntelemassa Johanna Aulénin haastattelua Tšernobylin koirat -sarjakuvasta (WSOY, 2022) ja Taavi Kassilan haastattelua Mestaria etsimässä -sarjakuvasta (StoryHouse Egmont, 2022). Molemmissa esityksissä oli mukavasti yleisöä paikalla, vaikkei saliin sen sijainnista johtuen taatusti eksynyt satunnaisia kävijöitä.

Messujen koko ohjelma löytyy täältä: https://kirjamessut.messukeskus.com/ohjelma

Johanna Aulénin Tšernobylin koirat

Aulénin sarjakuva pohjaa hänen Tšernobylin alueelle tekemäänsä matkaan, jota hän kuvaili innostuneesti haastattelussa. Alueen vaatimat turvajärjestelyt, siellä vapaana liikkuvat isojen korien laumat (pienen koirat kun kuulemma kuolivat pian onnettomuuden jälkeen) ja toisaalta luonnon kauneus – Tšernobyl on totisesti kaikkea muuta kuin tavanomainen turistikohde. Aulénin kommenttien perusteella minulle jäi silti sellainen mielikuva, että hurjan historian omaava paikka on ehdottomasti vierailun arvoinen, jos sinne vain joskus vielä vierailijoita päästetään. Vierailijoiden turvallisuudesta huolehditaan todella hyvin, mutta siitä huolimatta hän kertoi olleensa jopa ylivarovainen säteilyvaaran vuoksi. Vierailulle sai kelvata vanha kulunut asu, joka meni roskiin välittämästi reissun jälkeen vaikka pelkkä vaatteiden pesu olisi riittänyt.

Kirjailija kertoi, ettei Tšernobylin koirat täysin yksi-yhteen pohjaa hänen omiin matkakokemuksiinsa. Silti periaatteessa jokainen sarjakuvan ruutu voisi olla totta, eli hän on pyrkinyt kuvaamaan näkemäänsä miljöötä realistisesti.

Lukijat ovat Aulénin mukaan ottaneet sarjakuvan hyvin vastaan. Ukrainalainen hyväntekeväisyysjärjestö on tehnyt sarjakuvasta käännöksen, jonka tuotto menee alueen koirien auttamiseen. “Koirat ovat parasta”, totesi suureksi koirafaniksi tunnustautunut Aulén. Hän kertoi myös jo suunnittelevansa seuraavaa sarjakuvaa, joka sekin on eläinaiheinen ja dokumentaarinen.

Aulénin sarjakuva on arvosteltu Kvaakissa.

Taavi Kassilan Mestaria etsimässä

Taavi Kassila on elokuvaohjaaja Matti Kassilan poika, ja hän on itsekin ohjannut ja käsikirjoittanut elokuvia. Kassila kertoi kiinnostuneensa henkisyydestä jo nuorena, ja saaneensa idean sarjakuvaan Intiassa matkatessaan. Mestaria etsimässä -sarjakuva aloittaa kolmiosaisen sarjan, jossa Kassila kertoo omasta elämästään ja henkisen kasvun polustaan.

Kassilan sarjakuvan piirrokset on tehnyt Kati Hannila, jonka Kassila löysi laittamalla viestin Suomen sarjakuvapiirtäjien sivustolle. Hannila oli kiinnostunut piirtämään henkistä aihetta käsittelevää sarjakuvaa, ja niin kaksikon yhteistyö sai alkunsa. Työskentely eteni sähköpostin avulla siten, että Kassila teki ruuduista hyvin tarkat story boardit, Hannila piirsi niiden pohjalta lyijykynäversion ja väritti kuvat vasta saatuaan Kassilalta kommentit. Kassila kertoikin, että hän pystyi sarjakuvaa käsikirjoittaessaan hyödyntämään kokemustaan elokuvien tekemisestä.

Henkisyyttä käsittelevää sarjakuvaa ei Suomessa ole ilmestynyt kovinkaan paljon, mutta Kassila kertoi, että Intiassa tämä aihealue on hyvin suosittu sarjakuvassa. “Suurista” alan kirjoista tehdään usein sarjakuvaversiota, ja myös Kassilan kirja ilmestyy Intiassa, tosin kaikki kolme osaa sisältävänä yhtenä kirjana. Ohjelmaa seurannutta yleisöä Kassilan kokemukset kiinnostivat ja jollei aikataulu olisi ollut niin tiukka (tasan 22 minuuttia per ohjelma), keskustelua olisi varmasti syntynyt enemmänkin.

***

Kirjamessut jatkuvat Messukeskuksessa vielä tänään, klo 10-18. Kannattaa mennä paikan päälle tutustumaan tarjontaan, vaikka muutamat ohjelmaan sisältyneet sarjakuvaohjelmat sijoittuivatkin aiemmille messupäiville.