Juho Sihvonen – Post-apokalyptinen cowboy

Juho Sihvonen on viime vuosina tutkinut sarjakuvissaan eri genrejä, Tutkimattomat tapaukset sukelsi yksityisetsivien maailmaan ja Janne Luokkasen kanssa tehty Mahdoton-Mies supersankareita. Post-apokalyptinen cowboy ammentaa hämmentävien aikaparadoksien syvyyksistä.

Teos alkaa Lone Gunmen -tyyppisellä esipuheella, jossa hämärät todisteet ja epäselvät valokuvat kertovat tarinan alkuperästä. Jotakin erikoista on tapahtunut ja aineiston esittäjät ovat vakuuttuneita kehittelemästään teoriasta. Tavalliselle lukijalle todisteista mieleen tulee lähinnä kysymysmerkkejä.

Aikojen suojelijoiden kilta, nokkamiehenään itse Albert Einstein, huolestuu ihmiskunnan menosta Hiroshimassa ja Nagasakissa räjäytettyjen ydinpommien vuoksi. Koska menneisyyttä ei voi muuttaa, niin nykyisyyden puolesta on taisteltava tulevaisuudessa!

Vuonna 1952 Nowak palkataan nykyisyyden pelastajaksi, samalla kiltaan otetaan mukaan koko joukko muita tarpeellisia henkilöitä luomaan reittejä tulevaisuuteen. Tarina etenee episodeittain, oleellisiin kohtaamisiin keskittyen.

Pitkin sarjakuvaa on aikaan liittyviä sitaatteja, jotka ikään kuin antavat motiivin kullekin episodille. ”Kukaan ei voi palata ja muuttaa aloitusta, mutta kuka tahansa voi aloittaa nyt ja muuttaa lopputulosta”, kuten runoilija Carl Bardin väitetään sanoneen muinoin (itse asiassa näin totesi James R. Sherman). Sanonnat muuttuvat loppua kohti entistä kryptisemmiksi.

Ajan paradoksaalisuus on monen tieteistarinan ytimessä. Lineaariseen aikaan tottuneet aivomme saa helposti niksautettua sopivaan tarinankaareen ujutetuilla paradokseilla. Sihvonen ei ole sijoittanut johonkin lähitulevaisuuteen suurta tuhoa tai kolmatta maailmansotaa, vaan ottanut lähtökohdakseen jo tapahtuneen apokalypsin. Näin tarkastellen nykyinen arkinen elämäkin on postapokalyptistä aikaa.

Aikaparadokseilla leikkiminen on toisille kauhistus ja toisille ihastus. Jos ajan kummalliset kiemurat innostavat, niin silloin Sihvosen Post-apokalyptiseen cowboyhin kannattaa tarttua.

Juho Sihvonen
Post-apokalyptinen cowboy
Nurkka Kustannus 2022
ISBN 978-952-69824-3-4
56 s., pehmeäkantinen, mustavalkea

Kvaakissa voi keskustella Juho Sihvosen sarjakuvista