Salatut sodat

Salatuissa sodissa supersankarit ottavat joukolla mittaa kovan luokan konnakaartista. Kehystarina tarjoaa toimintaa ja draamaa kosmista taustaa vasten, ja ajoittain tekijät säväyttävät hippusella ihmeen tuntua. Seikkailun juonenkäänteistä moni vakiintui osaksi Marvel-universumin keskeisintä tarustoa päätyen viime vuosien elokuviin.

Salattujen sotien aloitussivulla joukko Marvelin supersankareita ja -roistoja päätyy ulkoavaruuteen. Kaikkivoipaisena lukijalle esitelty Tuonpuoleinen on ennestään tuntematon olento, joka usuttaa epämääräisin lupauksin Maan asukkaat toistensa kimppuun. Kovin yksioikoista perusasetelmaa oli hädintuskin pedattu eri sankareiden omissa lehdissä, mutta nämä kyseiset alustussivut on silti koottu julkaisun alkuun sanallisen johdannon kera.

Ahneus ja opportunismi yhdistävät supervoimaisia rikollisia, mutta sankarien on vihollistensa lisäksi päihitettävä myös epäluulo toisiaan kohtaan. Toiminnan ohella kyräily, juonittelu ja liittoutuminen yhteistä uhkaa vastaan ovat parasta sarjakuvasaippuaa 1980-luvun malliin. Suurin tarinan viehätys piileekin sankarihahmojen keskinäisissä suhteissa.

Hämähäkkimies, Kapteeni Amerikka, Thor ja Rautamies ovat tätä nykyä kaikille tuttuja, arkkityyppisiä sankareita. Julkaisuaikanaan hahmot eivät lyöttäytyneet yhteen kuin satunnaisesti, ja vieraalla planeetalla osa tutuista joukkuetovereista on erossa ystävistään. Keskellä Salattujen sotien käänteitä hyvisten täytyy siis taistelun tauottua hioa keskinäistä ryhmädynamiikkaa.

Sankarien joukko on alakuloisissa tunnelmissa.

Kasarirytkyissä esiintyvä mutanttisankareiden joukko poikkeaa eniten nykyisin tunnetusta kokoonpanosta. X-miehinä tunnettuja sankareita luotsaa punkkarikampauksessaan myrskyjä komentava Storm. Kostajista ja Ihmenelosista poiketen kyseinen Ryhmä-X asemoitui yhteiskunnan reunalle toimien varjoista käsin. Sen omassa lehdessä käsiteltiin ulkopuolisuuden ja rasismin kaltaisia teemoja. Siitä syystä lukijan mahdollisesti kokema vierauden tunne mutantteja kohtaan vain korostaa joukkion roolia tarinan ulkopuolisina. He ovat friikkejä, joihin muut eivät luota – eivätkä hekään vastavuoroisesti luota muihin.

Varsinaisten superrikollisten riveissä kaikki eivät ole yksiselitteisen pahoja, ja juonenkäänteitä ravistetaan melkoisella vimmalla loppua kohti. Tarina ei ota itseään aina niin vakavasti, mutta käsikirjoittaja Jim Shooter onnistui ajoittain kynäilemään jopa pienimuotoista ihmeen tuntua. Omalla kohdallani seikkailun mieleenpainuvimmassa kohtauksessa ukkosen jumala Thor nauttii myrskystä, jonka raivoa kuolevaiset sankareista eivät kestäisi.

Salattujen sotien piirroksista vastasi pääosin John Beattyn tusseineen avustama Mike Zeck, jonka viiva on kiihkeimmän toiminnan keskelläkin selkeää. Kuvitus on hyvää perustasoa, ja kokonaisvaikutelma miellyttää varsinkin pienellä nostalgianosteella allekirjoittanutta.

Kosmisen seikkailun juonenkäänteistä moni vakiintui osaksi Marvel-universumin kaanonia. Termillä viitataan vuosikymmenten aikana lukuisten eri tekijöiden yhteisesti luomaan, sepittelliseen historiaan. Keskeinen sija osana tätä kaanonia antaa Salatuille sodille painoarvoa. Merkittävin yllätyskäänteistä on Hämiksen musta asu, joka tunnetaan symbioottina nimeltä Venom!

Supersankareiden ystäville Salatut sodat on vähintään maineensa osalta tuttu. Se myös käynnisti toden teolla suureellisten yhteisseikkailujen perinteen. Syvemmin tällaisten kokoontumisajojen historiaan voi tutustua lukemalla tämän taustoittavan Kvaak-artikkelin.

Sankarien yllätetty joukko sanailee keskenään.

Oma suhteeni Salattuihin sotiin on nostalgisen lämminhenkinen. En silti kiintynyt tarinaan niin intohimoisesti, että olisin tarttunut kovakantiseen kokoelmaan vuonna 2006. Tämä päätös on kalvanut usein mieltäni. Koska taloudessa kasvaa jo toinen sukupolvi sarjakuvien kuluttajia, odottaa tällä kertaa paketti sopivan jännittävää sarjakuvaviihdettä joulua. Onko olemassakaan sen parempaa tekosyytä, kuin vanhempia ja lapsia yhdistävä harrastus?

Julkaisu on saanut Alex Rossin maalaaman kannen lisäksi uudet värit sisäsivuilleen. Suomentaja Antti Koivumäen sanailu saa aika ajoin myhäilemään, mutta siltä osin kokoelma on identtinen vuoden 2006 versioon nähden. Epäilen julkaisun näine muutoksineen siirtyneen täydellisyyttä tavoittelevien kompletionistikeräilijöiden kokoelmiin, mutta moni uuden polven marvelisti iloinnee tilaisuudesta poimia opus viimein kotiinsa.

Salatut sodat voi rinnastaa aikansa seikkailuelokuviin, kuten Vihreän timantin metsästykseen. Sen laadullisia ulottuvuuksia voisi arvioida myös ankarammin sanakääntein, mutta tarinan viihdearvo on kiistämätön. Omassa lajityypissään se on itseoikeutetusti klassikkoteos, joka ansaitsee tulla uudelleenjulkaistuksi siinä missä vaikkapa vakavampi Maus, joka saa vuoronsa ensi vuonna.

Salatut sodat
(Secret Wars 1–12, 1984–1985)
Suomentanut: Antti Koivumäki
Latonut: Janne-Matti Keisala
Toimittanut: Jouko Ruokosenmäki
Story House Egmont, ISBN 978-952-334-508-9
Kovakantinen, SAF Comics, 2022
Ovh: 39,95 €


Kuvat © Marvel 2022

Keskustele Salatuista sodista Kvaakissa.