Sami Makkonen: Hevosjumala

Sami Makkosen Hevosjumala-sarjakuvaromaani tarjoilee tummanpuhuvaa kauhutunnelmaa Suomen korpimetsien syvyyksistä.

Hevosjumalan alussa oleva Minna Canth -sitaatti johdattelee osuvasti sarjakuvan teemojen pariin: “Luonnon lakia on olemassa, joita me emme vielä tunne. Luonnon voimia löytyy, joista emme vielä mitään tiedä.” Nykyaikaan sijoittuvassa tarinassa liikutaan salatieteiden ja kansanuskomusten parissa. Tapahtumat lähtevät kuitenkin liikkeelle kauhugenren kliseellä, kun hiihtoreissulla oleva miesjoukko eksyy syrjäiseen taloon, jossa alkaa sattua ja tapahtua. Eri aikatasoilla liikkuva juoni keriytyy auki pikku hiljaa, ja tapahtumiin tulee lisää vauhtia mitä pidemmälle kirja etenee.

Sarjakuvan näyttävästä visuaalisesta ilmeestä saa hyvän näytteen kansikuvasta. Olen aiemmin arvioinut Kvaakiin Makkosen Kalevala – Sampo -sarjakuvan, ja Hevosjumalan tyyli on hämmentävän lähellä Kalevala-versiota, jopa puhekuplien ja ääniä kuvaavien tekstien fontin osalta. Tekijän tunnistettava käsiala on totta kai hieno asia, mutta kun kyseessä on täysin eri sarjakuva, kenties kirjaan olisi voinut hakea hieman enemmän “omaa” ilmettä? Kovakantisen, A4-kokoisen Hevosjumalan sivut ovat kuitenkin komeaa katseltavaa, ja Makkosen tyyli sopii kauhun piirtämiseen erinomaisesti. Vaihteleva ruutusommittelu oli myös ilo silmälle.

Hevosjumalan tapahtumia kerrotaan paljon takaumien kautta, ja toisinaan oli hieman hankalaa hahmottaa, miten eri osat ja aikatasot liittyivät toisiinsa. Kokonaisvaikutelma juonesta olikin aavistuksen sekava.

Kuten sarjakuvan otsikko kertoo, myyttinen hevosjumala on tarinassa keskeisessä osassa. Okkultismi ja salatieteiden harjoittaminen nousevat sarjakuvassa hienosti esille erityisesti piirrosten kautta, ja varsinkin sarjakuvan loppupuolella lukijan eteen vyöryy synkkäsävyistä mytologista kuvastoa hurjalla volyymilla. Uhkaavan oloinen korpimetsä muodostaa oivan taustan tapahtumille, ja luonto onkin yksi Hevosjumalan keskeinen kauhuelementti.

Kohtuullisen nopealukuinen Hevosjumala tarjoaa lukijalle omasta kulttuuristamme ponnistavaa kauhua. Lopputulos on silti yleismaailmallisen tuntuinen, joten toivottavasti sarjakuvalle löytyisi myös käännösmarkkinoita.

Keskustele sarjakuvasta Kvaakissa.


Hevosjumala
Sami Makkonen
Like, 2022
Kovakantinen, väri, 166 sivua, A4
ISBN 978-951-1-42785-8
Painettu Suomessa