Jukka Laine on poissa

Kvaakin pitkäaikainen sisällöntuottaja Jukka Laine (1963-2022) on poissa. Jukka ”Surfin Joe” Laine kirjautui ensimmäisten joukossa Kvaakiin toukokuussa 2003. Vuosien mittaan Jukka kirjoitti 390 kirja-arviota, artikkelia ja kolumnia. Keskustelupalstalla hän oli erittäin aktiivinen, loppusaldona oli 37308 viestiä.

Laine toimi Riihimäellä opettajana. Viesteissään hän silloin tällöin kertoi kotikaupunkinsa elämästä ja omista vaiheistaan. Pääasiassa Jukka tuli tunnetuksi laajasti sarjakuvaa tuntevana ja paljon lukeneena keskustelijana. Hän saattoi kommentoida juuri luettavana olevaa sarjakuvaa kirjatakseen ylös sen sisältämän erikoisen yksityiskohdan.

Sarjakuvaharrastuksensa alkuvuosia Jukka muisteli ensimmäisestä Aku Ankan taskukirjasta kirjoittamassaan kolumnissa:

Maaliskuun loppupuoli 1970. Riihimäki. Lasinpuhaltajapatsaan lähellä. Loskaa maassa, ei enää niinkään lunta. Kuusivuotias pipopäinen Jukka (s. 1963) näki Suoman kioskin ikkunassa tummansinisen kannen: Mikki Hiiri siinä poseerasi kruunu päässään. … Olin tietysti nähnyt jo ensimmäisen Taskukirjan mainoksen etukäteen Aku Ankan takakannessa, silloin alkuvuonna 1970. Mutta en oikeastaan tiennyt että se on totta. Isä (1932-1995) sen tietysti minulle osti ja 3,50 markkaa oli hintana. Uskomattoman vähän näin laadukkaasta paketista.

Kvaakin valvojana ja ylläpitäjänä Jukka piti yllä omia arvojaan. Ihmisoikeudet olivat hänelle tärkeitä, sananvapaus ei hänelle tarkoittanut oikeutta rasismiin tai pilkkaan. Jukan ura Kvaakissa päättyi ikävästi tekijänoikeuksia rikkovan sivuston linkin sisältävään viestiin. Jukan mielestä suomalaisen sarjakuvan asian edistäminen oli tärkeämpi asia, ja hän lähti Kvaakista sillat polttaen. Oman tunnuksensa hän sai sellaiseen digisolmuun, ettei ”Jukka Laine” nimeä voi edelleenkään palauttaa niiden kirjoittajaksi.

Viimeiset vuodet Laine oli eläkkeellä. Jukalla oli aikaa paneutua hänelle rakkaisiin sarjakuviin ja täydentää laajan sarjakuvakokoelmansa puutteita. Kvaakissa on kaivattu Jukan asiantuntemusta.

Kvaak ottaa osaa omaisten suruun.

Kvaakissa on muistettu Jukkaa

Muistosivu facebookissa

Jukka Laineen kirjoittamat viestit

Jukka Laineen kirjoittamat artikkelit