Juri Kanerva: Äijänkäppänät – Pistämätön kesäspesiaali

Juri Kanervalta ilmestyi heinäkuun alkupuolella humoristinen omakustannesarjakuva Äijänkäppänät – Pistämätön kesäspesiaali, jonka pääosissa inisevät Suomeen kesään erottomattomasti kuuluvat hyttyset.

Äijänkäppänät julkaistiin Jyväskylän sarjakuvafestivaaleilla 10.7.2022. Sarjakuva sisältää pitkän, absurdin tarinan hyttys- ja tikku-ukkohahmoista, joista Kanerva kertoo piirtäneensä lyhyitä sarjakuvia koko ikänsä. Tikku-ukot asustavat Aavanummen Tikku-Ukkolassa, ja heidän kiusanaan on liuta suuren ja mahtavan Hyttyslordin johtamia hyttysiä. Mukaan mahtuu myös merkillinen, toiveita toteuttava Ilmestys. Sarjakuva vaikuttaa aluksi etenevän lähinnä hupaisasta kohtauksesta toiseen, mutta ennen pitkää tarina laajenee pohtimaan Aavanummen ja maailman olemusta, ja mystisen Ilmestyksen salatkin paljastuvat.

Juonen eteneminen on hieman sekavaa, kun tarinan punaista lankaa pitää hahmottaa puhekuplissa heiteltyjen vitsien ja ajallisten hyppelyiden lomasta. Mutta toisaalta älyvapaan oloinen meininki sopii oikein hyvin “pistämätön kesäspesiaali” -alaotsikkoon. Kovin ryppyotsaisesti Äijänkäppänöitä ei siis kannata alkaa lukemaan.

Kansi antaa hyvän näytteen sarjakuvan visuaalisesta ilmeestä. A4-kokoisilla, paksulle paperille painetuilla sivuilla pallopäiset hahmot seikkailevat isoissa ruuduissa, joiden väliin ei ole jätetty yhtään tyhjää tilaa. Taustojen piirtämiseen ei ole panostettu mutta väriä sivuilta löytyy runsaasti eikä puhekuplien tekstien koossa ei ole pihistelty. Kokonaisvaikutelma on melko erikoinen ja jakanee mielipiteitä, mutta omaa silmääni se ei ärsyttänyt pienen totutteluvaiheen jälkeen. Ruutujen kummallinen tunnelma täydentää hyvin muutoinkin outoa tarinaa.

Äijänkäppänöiden teksteille olisi kannattanut tehdä vielä yksi oikolukukierros, sillä nyt puhekupliin on jäänyt joitakin kömpelön kuuloisia ilmauksia ja suoranaisia virheitä, kuten “nämä määrittää”, p.o. “nämä määrittävät”. Toki hahmot voivat puhua vapaampaa puhekieltä, mutta ainakin minulle syntyi vaikutelma, että sarjakuvassa on pyritty käyttämään yleiskieltä.

Kanervan sarjakuvaan liittyy myös musiikkia eli soundtrack, jota voi kuunnella QR-koodien kautta. Koodit löytyvät sarjakuvan sivuilta, ja kootusti takakannesta, jossa on lisäksi artistien nimet. Idea on mukava, vaikka en kokenutkaan soundrackin kohottavan lukuelämystä tyystin toiselle tasolle.

Albumiin olisi kannattanut laittaa hieman lisää ohjeistusta QR-koodeihin liittyen. Koodien luku puhelimella on helppoa, mutta itse harhauduin koodin lukemisen jälkeen painamaan sovelluksessa näkyvää “Avaa”-nappulaa. Siitä aukesi ikkuna palveluun, joka olisi vaatinut tekstiviestillä saatavan vahvistuskoodin ja aktivointimaksukin olisi ollut lähes kymmenen euroa. Kuunteluyritykseni melkein tyssäsi tähän, mutta huomasin sentään kokeilla QR-sovelluksessa näkyvää URL-osoitetta, josta pääsi suoraan kuuntelemaan musiikkia.

Pienistä puutteista huolimatta Äijänkäppänät sopii mainiosti helteisen, hyttysten täyttämän kesäpäivän viihdykkeeksi.


Keskustele sarjakuvasta Kvaakissa.

Äijänkäppänät – Pistämätön kesäspesiaali
Juri Kanerva
Omakustanne, 2022
Pehmeäkantinen, väri, 73 sivua, A4
ISBN 978-952-94-6323-7
Painettu Keuruulla