Hevoshullu ja Polle täyttävät 50

Lehtipisteissä on tämän kesän ajan myynnissä Hevoshullu-lehden Polle-spesiaali. Pollehan on omapäinen valkoinen poni, jolle omistettu huumorisarjakuva on Hevoshullun suosituinta sisältöä. Spesiaali juhlistaa lehden ja hahmon saavuttamaa kunnioitettavaa 50 vuoden rajapyykkiä.

Ruotsalaisperäisen Hevoshullun (ruotsiksi Min Häst) ensimmäinen numero ilmestyi vuonna 1972. Polle-sarjakuva (ruotsiksi Mulle) syntyi samana vuonna, mutta ei vielä Hevoshullussa. Lehden ensimmäinen kustantaja oli Williams, joka julkaisi Ruotsissa ensimmäisenä vuonna neljä numeroa ja Suomessa yhden. Julkaisu siirtyi Semicille lehtirysäyksessä 1976 ja lopulta nykyiselle Egmontille vielä suuremmassa rysäyksessä 1997.

Viidenkymmenen vuoden yhtäjaksoinen ikä on suomalaiselle sarjakuvalehdelle hyvin harvinaista: siihen ovat yltäneet vain muutamat lehdet, eivätkä siihen päässeet edes Nakke ja Mustanaamio. Hevoshullu ilmestyy edelleen jopa 26 kertaa vuodessa; tosin määrässä on mukana seitsemän kaksoisnumeroa, ja lisäksi osa numeroista tulee ainoastaan lehden tilaajille. Pollen ansio lehden säilymisessä näin pitkään ei varmasti ole vähäinen!

56-sivuiseen juhlaspesiaaliin on koottu Polle-sarjakuvaa eri vuosikymmeniltä peräti 41 sivua. Eri tarinoita on yhteensä 21. Hieman harmillisesti vanhimpien tarinoiden ensimmäisiä julkaisukertoja Hevoshullussa ei ole jaksettu selvittää numeron tarkkuudella, vaan niiden kohdalla mainitaan vain julkaisuvuodet.

Pollen luoja ja tekijä Lena Furberg piirtää hahmot liian usein samasta kuvakulmasta. Ihmiset ovat kovin rumia. Tarinat kuitenkin osuvat: niissä on hyväntahtoista kaikenikäisille sopivaa huumoria, ja Polle on riemastuttava ja samaistuttava hahmo. Vaikka hän säännöllisesti ottaa omistajansa Emman (ruotsiksi Molly) kanssa yhteen, siitä ei jää kenellekään pahaa mieltä.

Muita sarjakuvia spessussa ei ole. Sarjakuvien lisäksi siinä on kolme Polle-julistetta ja Lenan piirustuskoulua Pollen piirtämisestä kahdeksan sivua.

Pollen ohella sarjan vakiohahmoja ovat Pollen omistaja Emma ja Emman ystävä Kaisa.

Pääkirjoituksessa Hevoshullun suomentaja Terhi Kemppinen kertaa vaiheita miten Polle syntyi ja miten Lena Furberg ylipäätään päätyi ammattimaiseksi sarjakuvantekijäksi. Viisikymmentä vuotta sitten 15-vuotias Lena voitti Ponnybilderna-lehden arvonnassa julisteen, mutta palkintoa ei kuulunut postissa. Furberg kirjoitti lehden toimitukseen kiukkuisen valituskirjeen ja piirsi paperin reunoille äkäisiä hevosia. Yllättäen toimituksesta soitettiin Furbergille ja kysyttiin, voisiko hän tehdä hevosistaan lehteen sarjakuvan, tietysti palkkiota vastaan.

Furberg suostui, vaikka ei tuolloin tiennyt sarjakuvien tekemisestä mitään. Ensimmäiset sarjakuvansa hän laati piirtämällä erillisiä piirroksia ja saksimalla ja liimaamalla niitä yhteen.

Polle, hieman eri näköisenä kuin nykyään, alkoi ilmestyä Ponnybilderna-lehdessä vuonna 1973. Furberg oli nimennyt hahmon Munteriksi, mutta lehden toimitus keksi sille Mulle-nimen. Tarkkaan ottaen siis Polle-sarjakuva ei aivan vielä – julkaistuna – täytä viittäkymmentä vuotta. Polle siirtyi Hevoshulluun vuonna 1975 kun Ponnybilderna oli lakannut ilmestymästä.

Tämän vuoden maaliskuussa Ruotsissa ja Suomessa julkaistiin Hevoshullu-lehden satasivuinen juhlanumero 6–7/2022. Suomalaisen numeron digitaalisen version voi lukea netissä täältä. Siinä mm. muistellaan lehden historiaa. Sivulta 29 alkaa Lena Furbergin haastattelu, ja sivulla 42 on ensimmäinen julkaistu Polle-sarjakuva Ponnybildernan numerosta 1/1973 (se on myös kopioitu tähän alle).

Pollen eli Mullen ensiesiintyminen Ponnybilderna-lehdessä 1/1973 (lähde: Hevoshullu 6–7/2022).
Huomaa, että toisen ruudun puhekuplaan on jäänyt ponin nimeksi vielä Munter!

Furberg on erittäin tuottelias piirtäjä ja kuvittaja ja hän myös itse kirjoittaa sarjakuvansa. Furberg osaa myös realistisen tyylin, minkä piirissä häntä pidetään erityisen taitavana hevospiirtäjänä. Hänen ehkä tunnetuin realistisesti piirretty sarjansa on Tuuvan talli tai Tuuvan tallilaiset (Stallgänget på Tuva), joka perustuu tositapahtumiin ja sijoittuu Furbergin lapsuuden ympäristöön Skellefteåssa.

Vuosikymmenien aikana Hevoshullussa on esiintynyt monia ruotsalaisia sarjakuvakirjoittajia ja -piirtäjiä. 1970- ja 80-luvuilla Hevoshulluun piirsivät sarjoja myös suomalaiset Kari T. Leppänen ja Joonas.

Onnea, Hevoshullu ja Polle!

Hevoshullu-spesiaali 1/2022: Polle.
Story House Egmont.
56 sivua, nidottu, pehmeät kannet.
Koko 17 x 26 cm.
Hinta 7,50 €.
Ilmestynyt 8.6.2022.
Poistuu myynnistä 2.9.2022.

Kuvat © Lena Furberg ja Story House Egmont 2022

Hevoshullu-spesiaalin Lenan piirustuskoulu (2009) arvostelu Kvaakissa

Hevoshullu täytti 35 vuotta (arvostelu Kvaakissa 2007)

Keskustele Kvaakissa Hevoshullusta