Mikko Valtonen – Syvään päätyyn

Kuopion taidemuseossa on syyskuun puoliväliin saakka esillä Mikko Valtosen (1968-2019) tuotantoa esittelevä näyttely Syvään päätyyn. Pääosan saavat maalaukset ja veistokset, mutta sarjakuviakaan ei ole unohdettu.

Siilinjärvellä kasvaneen ja Varpaisjärven syrjäkylällä elämänsä viettänyt Mikko Valtonen on jättänyt lähtemättömän jäljen persoonallaan ja taiteellaan niihin ihmisiin, joita hän tapasi. Yksinkertaiset, värikkäät ja iloiset teokset olivat Valtosen henkireikä elämässä, joka ei kulkenut normaalien kaavojen mukaan.

Valtonen oli ystävien todistuksen mukaan syvästi tunteva, herkkä ja erakkouteen taipuva ihminen. Hänen oli vaikea löytää omaa paikkaansa ihmisyhteisössä. 1990-luvun mittaan Valtonen julkaisi kuusi pienlehteä, mutta Kvaakin keskustelussa kävi ilmi, etteivät ne sarjakuvapiireissä olleet kovin tuttuja. Näyttely tarjosi selityksen tuntemattomuudelle: Valtosen pienlehden sai haltuunsa helpoiten tuoppia vastaan jossakin kuopiolaisessa baarissa.

Tuotannosta huokuu itsesyytösten sijaan armollisuus itseä kohtaan. Maalausten lisäksi taidemuseossa on esillä pop-taiteesta tutulla kollaasitekniikalla tehtyjä tauluja ja veistoksia. Jos suhde maailmaan oli kompleksinen, niin suhde taiteeseen oli mutkaton. Muisteluksissa kiitellään teosten nimiä, mutta moni niistä on jäänyt kokonaan dokumentoimatta.

Koulujen päättäjäispäivänä näyttelyssä oli paikalla dj, joka soitti lempeää funkia näyttelyvieraiden iloksi. Se sopi hyvin Valtosen kuvamaailman taustalle.

Näyttelyn yhteydessä on julkaistu Valtosen siskon Anni Valtosen toimittama taidekirja Elämän eränkävijä (2022). Siinä esitellään Mikko Valtosen tuotantoa kuvin ja ystävien muistelusten kautta. Jouni Hartikainen tiivistää Valtosen elämän ristiriidaksi sen, että hän halusi tulla nähdyksi, mutta samalla pysyä piilossa. Hän ei halunnut olla keskipisteenä.

Näyttelyyn kannattaa ehdottomasti tutustua, jos kesäreissut Kuopion kautta kulkevat. Lupaan, että näyttelystä poistuu paremmalla mielellä kuin sinne menee.

Mikko Valtonen – Syvään päätyyn
Kuopion taidemuseo 18.9.2022 saakka.
Kauppakatu 35

Kvaakissa on keskusteltu Mikko Valtosesta