Robert Coover – Katukyttä

Art Spiegelman on ensimmäisen kerran yli kymmeneen vuoteen julkaissut uutta. Kyse on Robert Cooverin pienen taskukirjan kuvituksesta.

Robert Coover (s. 1932) on yhdysvaltalaisen kirjallisuuden uudistajia. Hän on vuonna 1966 ilmestyneestä esikoisteoksestaan lähtien hakenut uusia muotoja ilmaista, ja häntä pidetään yhtenä hypertekstin kehittäjistä. Cooverilta on suomennettu aikaisemmin kaksi romaania, kaikki kolme ovat Heikki Karjalaisen käsialaa. Katukyttä on lyhyt novelli, joka on alkujaan julkaistu isolarii-kirjasarjassa.

Mausin suosio tuli Art Spiegelmanille täytenä yllätyksenä. Menestys patosi luovuuden, ja uutta on syntynyt hyvin harvakseltaan 1990-luvun alun jälkeen. Laajamittaisia töitä ei ole syntynyt lainkaan. In the Shadow of No Towers (2004) on päässyt merkittävän yhdysvaltalaisen nykykirjallisuuden joukkoon, esimerkiksi suurlähettiläsaikanaan Bruce Oreck lahjoitti teoksen osana laajempaa pakettia Oulun yliopiston kirjaston kokoelmiin.

Katukyttä on lähitulevaisuuteen sijoittuva kertomus entisestä diileristä, joka elää alati muuttuvassa kaupungissa. Poliisi hänestä tuli sattumalta, kun meni antautumaan, mutta sinä päivänä laitoksella ainoastaan palkattiin uusia konstaapeleja. Olihan sekin keino päästä pois taloudellisesta ahdingosta. Kaupunki muuttui alati konkreettisesti: kaupunginosat vaihtoivat paikkaa joka yö ja samalla katuverkko tulostui kokonaan uusiksi. Näin terroristeja estettiin tekemästä tuhojaan. Ajantasaisia karttoja oli vain harvoilla, joista kaikki eivät edes niitä osanneet käyttää.

Poliisilla on kadullaan ruumis, jonka kohtalo täytyisi selvittää. Tästä alkaa johtolankojen seuraaminen surrealistisessa kaupungissa. Oudon kaupungin ja sen outojen toimintojen symboliikkaa voi pohtia pitkän aikaa varsinaisen tekstin lukemisen jälkeenkin.

Spiegelmanin kuvitus on hyvin sarjakuvamaista, suurimmat kuvat on rajattu niin, että voisi kuvitella niiden olevan otoksia tai kuvakaappauksia sarjakuva-albumin sivuilta. Spiegelman käyttää In the Shadow of No Towersiin kehittämäänsä tyyliä, jossa sarjakuvan varhaisvaiheista tutut hahmot ja tyylit on nostettu uudelleen esiin. Kuvista on mukana mm. Betty Boop, Jussi Juonio ja Matti Mainio. Kaupunki liikkuu Winsor McCayn utuisissa maisemissa.

Kokonaisuus tarjoaa kaaosta ja kuvotusta, mutta on avantgarde-kirjallisuudeksi helppolukuinen. Coover kertoo ja Spiegelmanin kuvitus asettuu hienosti osaksi kokonaisuutta.

Robert Coover
Katukyttä (alkuteos Street Cop, 2021)
kuvitus Art Spiegelman
suom. Heikki Karjalainen
moebius 2022
ISBN 978-952-69720-1-5
78 s., kovakantinen, värillinen

Kvaakissa voi keskustella Art Spiegelmanin sarjakuvista