Mahdoton-Mies

Janne Luokkanen ja Juho Sihvonen ovat yhdistäneet voimansa ja tuoneet esiin oman näkemyksensä supersankarisarjakuvasta. Suomalaiseen tapaan genren kliseistä tehdään parodiaa.

Kotimainen supersankarisarjakuva on Harri Dahlströmin Superprolesta lähtien ollut enemmän huumoria kuin ylivertaisten voimien tuomien moraalisten ongelmien ratkomista. Esimerkiksi P. A. Mannisen Kapteeni Kuolio, Vesa Vitikaisen Kersantti Napalm ja monet muut sankarit ovat kunniakkaasti jatkaneet tätä linjaa. Vakavahenkisempiä poikkeuksia ovat Martti Sirolan Rautanaamio ja Jyrki Heikkisen Tohtori Futuro, mutta nekään eivät pyri maailmalta tuttuun tapaan käsitellä ylivertaisten maailmaa.

Janne Luokkanen ja Juho Sihvonen ovat siis suomalaisen sarjakuvan perinteiden ytimessä Mahdoton-Mies ja muita sankaritarinoita -albumillaan. Nimitarinan sankarin lisäksi teoksessa esitellään koko joukko erilaisia supersankareita ja heidän muodostamiaan liittoutumia. Albumi alkaa Sihvosen tarinalla Alkuräjähdys, jossa tehtaillaan laboratoriossa kaikenlaisia sankareita vain yhtä tarkoitusta varten. Luokkanen jatkaa esittelemällä pääsankarin ja Tetrahedronin (Super-Junnu, Taistelu-Jaska, Äly-Mimmi ja IsoTakki). Voimaan on vastattava voimalla!

Muissa tarinoissa tavataan Momenttimies, hyytävä Mammuttimies ja Annihillaattori. Viimeksi mainittu saa alkunsa hillasuolla, josta Anni Hillatorin mukaan lähtee druidi. Albumin päätteeksi on tarjolla godzilla ja varsinainen apokalypsi. Meno äityy kovaksi.

Kahden tekijän useista lyhyistä tarinoista koostuva kokonaisuus on herkkä epäonnistumaan. Mutta kuten kuten tv-viihde on opettanut, kun vitsin ytimen jälkeen siirtyy nopeasti seuraavan vitsin kehittelyyn, niin välissä menee huonompikin juttu. Sekalaisista aineksista huolimatta tästä syntyy kokonaisuus.

Luokkanen on suoraviivaisempi ja revittelee enemmän. Sihvonen rakentaa tarinoitaan aavistuksen hienovireisemmin. Luokkasen kuvaamaan sekasortoiseen raivoon päättyvä albumi on humoristinen välipala.

Janne Luokkanen & Juho Sihvonen
Mahdoton-Mies ja muita sankaritarinoita
Nurkka Kustannus 2022
ISBN 978-952-69824-2-7
66 s., mustavalkea, värikannet

Kvaakissa voi keskustella Juho Sihvosen sarjakuvista