Petteri Tikkanen – Humala

Eeron ensimmäisestä kerrasta kertova albumi Eka kerta ilmestyi vuonna 2017. Sarjakuvahahmon elämänvaiheissa pääsemme eteenpäin nyt, kun Zum Teufel kustansi useamman vuoden julkaisua odottaneen Humalan.

Humala on kuudes Eeron vaiheista kertova albumi. Eero, Mopo, Autoerotiikkaa, Armeija, Eka kerta ja uusin albumi toimivat hyvin yksittäisinä tarinoina, mutta kokonaisuus avautuu paremmin aikaisemmat vaiheet tunteville. Vanha varusteltu polkupyörä, josta Eero on niin ylpeä Mopossa, tuntuu vieraalle paikkakunnalle opiskelemaan lähteneestä nuoresta kovin lapselliselta.

Petteri Tikkasella on erinomaisen hieno kyky kertoa suurista myllerryksistä tavallisen arjen tapahtumien avulla. Lukijan empatia herää, kun Eero ottaa askelia kohti itsenäisyyttä. Vanhempien koti on vielä vahvasti läsnä, mutta opiskelukämppään alkaa tulla oman asumuksen piirteitä.

Juomien nautintaa

Albumille nimen antavia alkoholijuomien nauttimisen seurauksia käsitellään kahdella eri tavalla. Koko albumisarjan taustalla on ollut alkoholisti-isän toilailut, epämääräiset ja epäluotettavat lähentymisyritykset. Eero ajautuu kokeilemaan tekisikö humala elämästä siedettävämpää. Kummassakaan tapauksessa alkoholista ei ole ratkaisijaksi.

Eero-albumeissa on jokin lämminhenkinen kohtaus, joka toimii koko tarinan ytimenä. Se avaa päähenkilön elämää enemmän kuin sarjakuvasivuilla on kerrottu. Tikkanen tunnelmoi, ja saa lukijan tarttumaan albumiin useamman kerran. Katse tarkentuu ja imee kaiken mitä on tarjolla. Mitään turhaa ei albumeissa ole. Tikkasen Eero-tyyli on selkeä ja helposti omaleimaiseksi tunnistettava.

Tulossa: Black Peider -lyhytelokuva

Tikkanen sarjakuvaura on jakautunut kolmeen osaan, Kanervassa on käsitelty lapsuutta, Eerossa nuoruutta ja Black Peider on keski-ikäisyyden pohdintaa. Ajoittain eri linjat ovat kohdanneet, kuten ihmiselossa on tapana.

Kannen signeerauksen perusteella Humala on odottanut julkaisemistaan neljä vuotta. Noina vuosina eniten esillä on ollut Black Peider, josta on tullut myös elokuvasankari. Hevi reissusta tuttu Jukka Vidgren on ohjannut lyhytelokuvan Black Peideristä, joka saa ensi-iltansa Night Visions -kauhuelokuvafestivaaleilla 20.4.2022 (WHS Teatteri Union 18:45). Ennakkoon filmin voi nähdä sanomalehti Kalevan verkkosivuilla (tilaajille) huomenna 16.4.2022. Lyhytelokuvassa sarjakuvauran eri teemat kohtaavat.

Jos Humala jää Eero-sarjan viimeiseksi albumiksi, niin se on siihen luonteva päätös. Toki nuoruudesta voisi ammentaa Eeron koettavaksi paljon muutakin, mutta mielestäni tässä voisi olla yksi nuoruuden loppu.

Petteri Tikkanen
Humala
ISBN 978-952-7454-25-1
Zum Teufel 2022
64 s., pehmeäkantinen, kaksivärinen

Kvaakissa voi keskustella Petteri Tikkasen sarjakuvista.