Suvi Ermilän Vastaanottokeskus sai Sarjakuva-Finlandian

Valitsijadiktaattori Virpi Hämeen-Anttila vuoden 2022 Sarjakuva-Finlandian voittajaksi Suvi Ermilän Vastaanottokeskuksen (Suuri Kurpitsa). Palkinto jaettiin tänään Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalilla.

Virpi Hämeen-Anttilan perustelut valinnalleen:

Vastaanottokeskuksen tarina kertoo itsensä pääasiassa tilanteiden ja taidokkaasti sommitellun kuvituksen luomien mielikuvien avulla. Visuaalinen ilme oli hämmästyttävästi yhtä verbaalisen kanssa. Kokonaisuus on syvän surumielinen, harmaa, hapuileva, jotakin sinne päin, aivan kuin tarinassa esiintyvien vastaanottokeskuksen ohjaajien hyvää tarkoittavat mutta puolitiehen jäävät tavat ottaa kontaktia ihmisiin, jotka on revitty pois juuriltaan ja istutettu pimeään, autioon ja hiljaiseen suomalaiseen maisemaan. Surullista aihetta lievittää tekijän sympaattinen asenne henkilöihin. Auttaminen oli kömpelöä ja jopa absurdia, mutta se näyttäytyi silti vaihtoehtona, joka on arvokas, jotain hyvää maailmaan tuova, ja ennen kaikkea parempi kuin selän kääntäminen.

Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinto perustettiin vuonna 2007 ja se on jaettu vuosittain Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalin yhteydessä. Palkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tekemästä ansiokkaasta sarjakuvateoksesta. Palkintosummaksi on Tampereen kaupungin kanssa sovittu 5000 euroksi.

Nelihenkinen valintalautakunta (Petri Aarnio, Aura Nikkilä, Noora Raiskio ja Harri Vaalio) valitsi 55 ehdokkaan joukosta 10 finalistia, joista Hämeen-Anttila valitsi mielestään parhaan.

Kvaak onnittelee!

Sarjakuva-Finlandian sivut

Kvaakissa on keskusteltu Sarjakuva-Finlandiasta