Läskimooses on kaunein kirja

Suomen kirjataiteen komitea on valinnut vuoden 2021 kauneimmat kirjat. Vuoden kaunein kirja on Matti Hagelbergin Läskimooses (Asema Kustannus) ja kauneimmaksi sarjakuvaksi valittiin Kati Kovácsin Eläimelliset aakkoset (WSOY).

Kirjataiteen komitea perusteli kauneimman kirjan valintaansa seuraavasti:

Matti Hagelbergin yhdeksän vuoden urakka on eeppinen järkäle. Kolmen sarjakuvakirjan huolella tehty kokonaisuus toimii jokaisella millimetrillään. Railakas liukuvärein ja yllättävin typografioin suunniteltu laatikko sulkee sisäänsä mustavalkoisen kosmisen maailmankaikkeuden. Kannet ja selkien numerointi elegantein viivoituksin ovat ilahduttava yllätys. Vaaleansiniset kirjat ovat graafisen suunnittelun taidonnäyte, arvokkaita esineitä, joissa yksityiskohdat ovat harkittuja ja kauniita.

Eläimellisten aakkosten graafisesta suunnittelusta vastasi Kovácsin lisäksi Riikka Turkulainen. Tätä valintaa perusteltiin seuraavin sanoin:

Hersyvän railakas aapinen aikuisille hihityttää ja punastuttaa yhtä aikaa. Kirjan ulkoasu materiaaleineen puhuu samaa ihon alle menevää suoruutta. Tasokas eikä hetkeäkään tylsä aakkosilottelu pitää näpeissään kannesta kanteen.

Suomen kirjataiteen komitea kiinnittää huomion kirjoihin kirjataiteellisina kokonaisuuksina. Vuoden kauneimpia kirjoja valitessaan komitea etsii teoksia, joissa muoto ja sisältö tukevat toisiaan mahdollisimman hyvin. Arvioinnin lähtökohtana on graafinen kokonaissuunnittelu typografiasta ja valmiiseen painotuotteeseen. Klassisen kirjapainotaidon ohella komitea arvostaa tuoreita, uutta luovia ratkaisuja.

Kvaak onnittelee!

Kauneimmat kirjat

Kvaakissa voi keskustella valinnoista