Carlos Trillo ja yhteiskuntakritiikki

Sensuurista johtuen toimittaja ja käsikirjoittaja Carlos Trillo (1943–2011) oppi lisäämään yhteiskuntasatiirinsa hienovaraisesti, mutta iski sarjakuviensa sivuilla yhä peittelemättömämmin. Hän oivalsi, ettei sotilasdiktatuuri osannut lukea kuvien sisältämiä piilotettuja viestejä.

Oreste del Buono, italialainen kirjailija ja kriitikko, sanoi Trillon muiden argentiinalaisten tavoin hioneen sotilasdiktatuurien puristuksessa vertauskuvasta itselleen täydellisen työkalun.

Neljäruutuisessa kuvanäytteessä lempi on leiskahtaa, mutta hissi pysähtyy naapurien vuoksi.
El Loco Chávez oli alussa Rip Kirbyn innoittama sarja, jonka nimihenkilö seikkaili maailmalla. Kotimaa tarjosi lukijoita kiinnostavampia seikkailuja.

Uran alku

Carlos Trillo syntyi Argentiinan pääkaupungissa, Buenos Airesissa vuonna 1943. Hän piti lapsena eniten Aku Ankasta, ja erityisesti Carl Barksin piirtämistä tarinoista.

Trillo kirjoitti lastentarinoita vuodesta 1963 lähtien. Trillon kirjoittamia satuja julkaistiin Patoruzú-lehdessä vuosina 1964–1968. Sarjakuvien käsikirjoituksia Trillo tuotti muiden luomiin sarjoihin, joita Editorial García Ferré julkaisi Anteojito-lehdessä. Trillon työt painottuivat aikuisten huumoriin, kun hän aloitti parodioiden kirjoittamisen Satiricón-lehdessä vuonna 1972.

Historiaan Satiricón jäi avoimesta homoseksuaalisuuden käsittelystä, mutta lehden julkaisuhistoria oli monitasoisesta sensuurista johtuen töyssyinen. Turvasataman henkilökunnalle antoi Mengano-lehti siksi aikaa, kun Satiricónin julkaisu oli kokonaan kielletty. Trillo siirtyi Menganoon vuonna 1974. Sen sivuilla julkaistiin ensimmäinen osa Alberto Breccian kuvittamasta Un tal Daneri -sarjasta (“Eräs Daneri”, Mengano n:o 5, 1974). Trillo jakoi vastuun lehden toimituksesta seuraavana vuonna aina siihen, kunnes sotilasvallankaappaus vuonna 1976 teki Satiricónin ja Menganon julkaisun mahdottomaksi.

Kahden ruudun kuvanäytteessä vanki ja viiri, jossa lukee portugaliksi "elää vapaana tai kuolla".
Alberto Breccian kuvittama Viajero de gris (”Harmaan kulkija”, 1978) julkaistiin Argentiinassa sotilasjuntan menetettyä otteensa vuonna 1983.

Sotilasjuntan vuodet

Trillon uran suurin menestys oli Horacio Altunan piirtämä El Loco Chávez. Sarja kertoi naisseikkailujen ja äksyilevän pomon kanssa tasapainottelevasta toimittajasta. Sitä julkaisi Clarín-sanomalehti vuodesta 1975 alkaen. Sarjan sanotaan olleen jalkapallosivujen jälkeen lehden luetuinta sisältöä vuosikymmenen taitteessa.

Sotilasjuntta laittoi pisteen paikallistelevision Las aventuras del Loco Chávez -sovitukselle (”Loco Chávezin seikkailut”, 1978) alkumetreillä. Sanomalehden toimituspäällikkö niin ikään sensuroi sarjaa, ja Trillon oli livautettava yhteiskuntakritiikkinsä hienovaraisessa muodossa sarjakuvansa sivuille. Chávezin pahantuulinen esimies oli satiiria sanomalehden omasta toimituspäälliköstä. Chávezin korvasi vasta Trillon uusi sarja, El Negro blanco (1987–1993).

Altunan kanssa syntyi arvostettu Las puertitas del señor López (”Herra Lópezin pikku ovet”, La Urraca, 1979). Sarja muodostui viisisivuisista tarinoista, jotka julkaistiin lehdissä El Péndulo ja Humor. Alberto Fischerman ohjasi sarjakuvan pohjalta sovitetun elokuvan, jonka ensi-ilta oli vuonna 1988. El último recreo -lyhyttarinat (“Viimeinen välitunti”, Toutain, 1982) nähtiin espanjalaisessa 1984-antologiassa. Charlie Moon kuvasi rasismia, ja se julkaistiin Fierro-lehdessä vuonna 1984.

Kaksirivisessä kuvanäytteessä mies riisuu vaatteensa kadulla. Huutoa lukuun ottamatta puhekuplat ovat tyhjiä.
Osa Las puertitas del señor López -sarjan tarinoista käsittelee yleismaailmallisia paineita, toiset sivuavat arkea sotilasdiktatuurissa, kuten ilmaisunvapauteen kohdistuvia rajoituksia.

Guillermo Saccomannon kanssa yhteistyö alkoi Skorpio-lehden El club de la Historieta -palstalla (”Sarjakuvakerho”, n:o 15, 1977). Kaksikko esitteli palstasivuilla sarjakuvan historiaa ja kirjoitti sarjakuvakritiikkejä. Trillon ja Saccomannon työ jatkui kirjassa Historia de la historieta argentina (”Argentiinalaisen sarjakuvan historia”, Ediciones Récord, 1980).

Haastattelukoosteena Trillon ja Saccomannon kirjaa ei arvosteta akateemisesta näkökulmasta, mutta muutoin kyseessä on sarjakuvan perusteos. Trillo kuitenkin myönsi kirjan sisältäneen asiavirheitä, mutta lisäsi osan epätarkkuuksista johtuneen kustantajasta. Hänen mukaansa Récord sensuroi mm. Héctor Oesterheldin haastattelua.

Kansainväliset työt

Alvar Mayor (Skorpio n:o 36, 1977) päätyi Skorpio-lehden kautta kansainvälisen yleisön käsiin. Sarja päättyi välirikkoon sitä piirtäneen Enrique Breccian kanssa vuonna 1982. Taustoja ei kumpikaan miehistä paljastanut, mutta Breccia liittyi vapaaehtoisena armeijaan osallistuakseen Falklandin sotaan. Trillo puolestaan vastusti sotilasjunttaa, ja sen vuonna 1982 aloittamaa sotaa. Trillon yhteistyö ei jatkunut sen enempää Enriquen isän, Alberto Breccian kanssa.

Kuvassa on baari, jonka asiakkailla on tyylikkäät vaatteet. Laulaja etualalla, nuori nainen astuu oviaukosta sisään.
Cosecha verde -sarjassa oli kosketus maagista realismia. Sen hahmot elävät päättymätöntä yötä, joka symboloi sotilasdiktatuurin valtaa. Sarjan piirsi Mandrafina (Puertitas n:o 1, 1989).

Sotilasjuntan menetettyä valtansa, toi Trillo poliittista kantaansa avoimesti esiin fasisminvastaisessa lyhyttarinassa Peter Kampf lo sabia (”Peter Kampf sen tiesi”, Fierro n:o 38–44, 1987–1988), jonka piirsi Domingo Mandrafina. Tasoittelematonta sosiaalista realismia taiteili puolestaan Eduardo Risso sarjassa Bolita (1987), joka esittää tutun asetelman satuprinsessasta ylösalaisin käännettynä versiona.

Toisin kuin lukuisat kollegansa, Trillo ei jättänyt Argentiinaa. Hän matkusti kuitenkin ahkerasti Euroopassa neuvottelemassa julkaisusopimuksia suoraan kustantajien kanssa. Kotimaansa suuret kustantajat sensuroivat töitä, pidättivät niiden tekijänoikeudet ja myivät jopa piirtäjien originaalisivuja keräilijöille. Trillo sen sijaan oli tarkka tekijänoikeuksistaan.

Myöhempi ura

Espanjassa Jordi Bernet kuvitti Trillon eroottisia komedioita, kuten Ivanpiiri (Iván Piire 1991, suom. WSOY 1993). Bernet oli mieluisa työpari, ja Clara de noche -sarjaa julkaistiin pitkään espanjalaisessa El Jueves -lehdessä (1992–2015). Katolisen kirkon vastustuksesta huolimatta sarjaa esitettiin lähes yhtä kauan argentiinalaisen Página/12-tabloidijulkaisun liitteessä. Käsikirjoitusten apuna oli Eduardo Maicas, joka myös jatkoi sarjaa Trillon kuoleman jälkeen.

Trillo kirjoitti tasoittelematonta sosiaalista realismia. Usein kuvien taustoissa välittyi käsikirjoituksesta kokonainen taso (Bolita, 1987).

Trillon ja Risson ensimmäinen kansainvälinen menestys oli Fulú (1988), ja moni miesten myöhemmistä sarjoista käännettiin myös englanniksi. Yhdysvalloissa julkaistiin Borderline (Dynamite, 2006–2011) ja Vampire Boy (Dark Horse, 2010).

La Urraca -kustantajan Superhumor-lehteä Trillo luotsasi vuodet 1981–1982. Hän vastasi myös El Globo Editor -julkaisuista Puertitas (1989–1994) ja Puertitas Super Sexy (1992–1994). Menestynein sarja oli Carlos Meglian piirtämä Cybersix (Puertitas n:o 33–35, 1993), joka siirtyi pian Skorpio-lehteen. Tarinan sankaritar esiintyi päivisin miehenä ollen oma itsensä vasta öisin. Sarjakuvan pohjalta tuotettiin myös yhden tuotantokauden mittainen anime (1999).

Trillon käsikirjoittamia sarjoja kuvitti usein Mandrafina. Kaksikon satiirin sävyttämiä sarjoja olivat italialaisessa Lanciostory-lehdessä pitkään esitetty Spaghetti Bros (1993–1998) sekä espanjalaisen Norman julkaisema El Iguana (“Iguaani”, 1999). Omien sanojensa mukaan osan Spaghetti Bros -sarjan pappisjaksoista kirjoitti Saccomanno, mistä syystä hänen nimensä esiintyy sarjan ranskankielisissä laitoksissa.

Seksismistä Trillon töitä syytettiin lähes yhtä usein kuin niitä ylistettiin sotilasdiktatuurin uhmaamisesta. Huonoja tekstejä Trillo ei koskaan hävennyt, ja hän lisäsi nauraen ettei voinut livetä vastuusta allekirjoitettuaan aina kaiken omalla nimellään. Sotilasdiktatuuria kohtaan Trillo ei sanojensa mukaan ollut tuntenut pelkoa.

Trillo avioitui lastenkirjoistaan tunnetun Ema Wolfin kanssa, ja he saivat yhdessä kaksi lasta. Trillo kuoli lomamatkalla vuonna 2011. Trillo muistetaan yhtenä Argentiinan merkittävimmistä ja kansainvälisesti menestyneimmistä käsikirjoittajista.


Keskustele Carlos Trillon sarjakuvista Kvaakissa.