Emmi Jormalainen – Ystäväkirja

Helsinkiläinen kuvittaja Emmi Jormalainen on uransa aikana tehnyt monenlaista graafista suunnittelua, lastenkirjojen kuvituksia ja muutaman sarjakuvamaisen teoksen. Tuorein viimeksi mainituista on viime vuonna julkaistu Ystäväkirja – Book of Friends.

Emmi Jormalainen (s. 1979) on viime vuosina kuvittanut muun muassa Johanna Venhon ja Veera Salmen lasten- ja nuorten kirjoja. Kädenjälki on tullut tutuksi myös Kaksplus-lehdestä. Taidekirjojen, joihin uuden Ystäväkirjan voi laskea, tekemisen Jormalainen aloitti kymmenen vuotta sitten. Silloin ilmestyi Koti (2012), joka sisälsi yksityiskohtaisen kuvauksen niistä kuudestatoista asunnosta, joita tekijä oli pitänyt kotinaan.

Edellinen Jormalaisen sarjakuvaksi laskettava teos oli Eksyksissä – Being Lost (2019). Se oli Ystäväkirjan tapaan sanaton teos, jonka voi antaa lapsille katseltavaksi ja nautittavaksi. Pienikin lukija tavoittaa kirjan sanoman. Yksi aukeama Eksyksissä-teoksesta voitti Mikkelin kuvitustriennaalin vuonna 2020.

Ystäväkirja on toteutettu puuvärein. Se muistuttaa ulkoasultaan enemmän lastenkirjaa kuin sarjakuvaa, mutta tarinaa seuratessa myös sarjakuvamaisuus avautuu. Päähenkilö saa kirjan viidessä luvussa uuden (eläin)ystävän ja viimeisessä he yhdessä lähtevät retkelle. Juonta voi ajatella pelkästään yksinkertaisena, lapsille suunnattuna tarinana, mutta taustalla voi nähdä myös tekijän omaa henkilöhistoriaa. Matkoilta usein tarttuu mukaan jotakin omaa identiteettiä muokkaavaa.

Teos on tarkasti ja harkitusti toteutettu kokonaisuus. Sen on Suomen kirjataiteen komitea valinnut ehdolle Vuoden kauneimman sarjakuva -kunniakirjan saajaksi. Jormalaisen Eksyksissä sai saman kunnian vuonna 2019.

Lastensarjakuvaa Suomessa ei liiemmälti julkaista. Ystäväkirja täyttää tätä aukkoa hienosti. Se sopii hyvin yhdessä katseltavaksi pienempienkin lukijoiden kanssa.

Emmi Jormalainen
Ystäväkirja – Book of Friends
omakustanne
ISBN 978-952-68765-2-8
56 s., kovakantinen, kokonaan värillinen

Ystäväkirja Jormalaisen sivuilla

Kvaakissa on keskusteltu lastensarjakuvasta