Hare Krishna!

“Uskontoa ei voi valita järjellä, pitää vain seurata sydäntään”. Kaisa Leka kertoo oman sydämensä valinnasta uudessa sarjakuva-albumissaan, Your name is Krishangi.

Melkoiseen suursuosioon noussut Kaisa Lekan edellinen albumi, viime vuonna julkaistu I am not these feet, kertoi kunnioitettavan avoimesti Kaisan jalkojen amputaatiosta päiväkirjan muodossa. Sama kerrontamuoto jatkuu tekijän toisessa albumissa, Your name is Krishangi.

64-sivuinen Your name is Krishangi sijoittuu reilun vuoden päähän I am not these feet –albumin tapahtumien jälkeen. Kaisa-hiiri lähtee yhdessä miehensä Leka-ankan kanssa häämatkalle Kaliforniaan. Matkalla he muun muassa osallistuvat Ratha Yatra –festivaalikulkueeseen, tapaavat gurunsa ja saavat yllättäen myös omat Krishna-nimet.

Siinä missä I am not these feet keskittyi Kaisa Lekan jalkoihin ja leikkauksesta toipumiseen, Your name is Krishangi kertoo Lekan sydämestä ja itsensä uskonnollisesta etsimisestä. Guru Tripurari Swamin sanomiset koskettavat osittain

yleisesti ketä tahansa, ja albumi onkin periaatteessa hyvin henkinen – vaikka toki tarinan ylevää sanomaa kevennetään silloin tällöin ‘maallisemmillakin’ huomioilla.

Välikevennykset tekevät opuksesta ehkä osaltaan helpommin lähestyttävän, mikä kaiketi niiden tarkoitus onkin: Hare Krishna –uskontoa ei ole haluttu syytää lukijan päälle estoitta. Omasta mielestäni tämä tosin tekee teoksesta myös ehkä hieman ‘heppoisen’; osa jutuista kun on jotensakin vain kokijoilleen aukenevia. Se tosin lienee monen muunkin päiväkirjamuotoisen teoksen kompastuskivi: miten tehdä itseään koskettavista ja hauskuuttavista asioista sitä myös muille?

Piirrosjäljeltään Your name is Krishangi noudattelee edellisestä albumista tuttua mukavan välitöntä ja pelkistettyä tyyliä.

Kaksivärialbumista on otettu tuhannen kappaleen painos, josta puolet on vaaleansinisiä, puolet vaaleanpunaisia. Kirjaa voi ostaa seitsemän euron hintaan suoraan tekijältä, tahi Akateemisesta kirjakaupasta, Kiasman kaupasta sekä Twin-shopista. Lisätietoja ja näytesivuja.

Kaisa Leka: Your name is Krishangi
Absolute Truth Press, 2004
64 s.