Charlier – Hubinon: Punaparta – Mustan Haukan loppu

Neljäs Punaparta-integraali tarjoaa merirosvoseikkailujen ystäville tutun vauhdikasta menoa. Punaparran ja hänen Eric-poikansa tiet vievät lopulta aina Floridan rannikolle ja vaaralliselle rämealueelle asti.

Pelastusjuonia

Integraalin aloittaa sen nimikkokertomus, joka jatkaa Punaparran ja Ericin tarinaa siitä, mihin Aavelaiva heidät jätti. Punaparta lähtee pelastamaan poikaansa espanjalaisten kynsistä, Baba joutuu pinteeseen englantilaisten kanssa, ja Ericillekin on varattu keskeinen osa kiemuraisessa juonikuviossa, joka lopulta kiepauttaa monia asetelmia päälaelleen.

Vaikka tietyt seikat toistuvat tapahtumissa jopa huvittavan usein, Mustan Haukan loppu on erittäin viihdyttävää luettavaa, ja sen myötä kokoelma käynnistyy säpäkästi. Tosin Punaparta jätetään viimeisissä ruuduissa niin kiinnostavaan tilanteeseen, että mietin kovasti, latistaako merirosvopäällikön kohtalo seuraavien seikkailujen tunnelmaa. Näin ei suinkaan käynyt, mutta hienoja koukkuja Charlier on viritellyt tämän kokoelman tarinoita kirjoittaessaan.

Toinen merirosvopäällikkö astuu esiin

Elävänä tai kuolleena -seikkailun avausruutu käy esimerkiksi kirjan komean merellisistä maisemista:

Tarinan ytimessä on se viha ja raivo, jota Punaparta on toimillaan onnistunut herättämään. Hänet on (jälleen kerran) kerta kaikkiaan päätetty nitistää, ja tilanne vaikuttaa niin pahalta, että Eric päätyy pyytämään apua Musta-Starkilta, Tortugan saaren merirosvojen päälliköltä. Stark on kiero ja ilkeä hahmo, joka nousee tärkeään osaan myös kirjan viimeisessä seikkailussa. Merirosvojen keskinäisen kanssakäymisen kylmät realiteetit tuovat sopivasti jännitteitä kirjan keskivaiheille.

Aarrejahdissa

Punaparran huimista rikkauksista on vihjailtu kaikissa jo ilmestyneissä integraaleissa paljon. Minulle oli miellyttävä yllätys, että Mustan Haukan lopun viimeisessä seikkailussa päästiin itse asiaan eli Punaparta pakotetaan paljastamaan aarrekätkönsä sijainti. Kulta saa merirosvojen päät sekaisin, ja Floridan seminole-soturien hallitsemilla mailla käydään katkeraa taistelua hurjasta saaliista.

Maisemanvaihdos mereltä suolle toimii hyvin, ja tuo tervetullutta vaihtelua tapahtumiin. Alligaattoreita kuhiseva räme tarjoaa tiivistunnelmaiselle loppuhuipennukselle erinomaisen miljöön, ja plussaa tarina saa myös siitä, että paikallisilla asukkailla on oma tärkeä roolinsa juonenkulussa:

Mustan Haukan loppu on laadukas kokonaisuus. Uudet henkilöt ja tapahtumapaikat tuovat lisää mielenkiintoa Punaparran ja Ericin vaiheisiin, joten neljäs Punaparta-integraali pitää lukijaa otteessaan yhtä tiiviisti kuin aiemmatkin kirjat.

Seuraava Punaparta-seikkailu Varpushaukan salainen tehtävä ilmestyy kustantajan BD-sarjassa syksyllä 2022.

Keskustele Punaparrasta Kvaakissa.


Punaparta – Mustan Haukan loppu
Teksti Jean-Michel Charlier

Piirrokset Victor Hubinon
Suomennos Antti Rauhala
Integraalikokoelma sisältää seuraavat tarinat:
La Fin Du Falcon Noir (Mustan Haukan loppu), ilmestyi Pilote-lehdessä 18.6.-19.11.1964
Mort Ou Vif (Elävänä tai kuolleena), ilmestyi Pilote-lehdessä 26.11.1964-29.4.1965
Le Trésor De Barge-Rouge (Punaparran aarre), ilmestyi Pilote-lehdessä 13.5.-14.10.1965
Story House Egmont, 2021
Painettu Bulls Graphics
Kovakantinen, väri, 220 x 300 mm, 144 sivua
ISBN 978-952-334-383-2