Sarjakuvakeitaalta poimittua

Oulun Sarjakuvafestivaalin myyntiosasto on nimetty Sarjakuvakeitaaksi. Pari viikkoa sitten järjestetyltä keitaalta poimin monenlaisia pienlehtiä luettavaksi, ja nyt haluan esitellä muutamia niistä teillekin.

Nikke Lindholmin Viemäritarina on tekijän mukaan syntynyt vastareaktiona nousevalle oikeistopopulismille (ja sille, että Lahdessa on dianetiikkakeskus). Tarinan pääosissa ovat Rottis-Rattus ja Myra-muurahainen. Viemärin rauhaisa elämänmeno kokee muutoksia, koska tarinoita kertova lohikäärme on luopunut sarjakuvakokoelmastaan eikä enää viihdytä asukkaita lukuhetkiä järjestämällä. Tilalle ovat tulleet cloacalogia ja elämänkoulutusseminaarit. Ajatuksena on tehdä viemäristä jälleen suuri ja poistaa (olemattomien) tuhopolttojen uhka.

Värillinen, 28-sivuinen eläintarina ihmettelee mitä onkaan tapahtunut. Voiko valehtelemalla tosiaan päästä näin pitkälle? Ja voiko asialle mitään?

Nina Lappalaisen Möhmöttielämän perusteet kertoo talvikuukausien hiljaiselon piristyksistä. Herra ja rouva Möhmötti (fict. Moehmoetis domesticus) tekevät vähäeleisiä havaintoja elämästä pääasiassa sivun mittaisissa sarjakuvissa. Helmikuun riemuja ovat raikkaat talvipäivät ja laskiaispullat. Niinpä hetkittäin helmikuu on kuukausista parhain. Leppoisa, elämänmyönteinen kokonaisuus.

Epe Niirasen piirtämä ja M. A. Moilasen toimittama Huokea Haikea Harhaileva Hankala muusa perustuu Eero Suvilehdon säkeisiin ja aforismeihin. Niiranen kommentoi kuvillaan ja puhekuplillaan Suvilehdon nasevia ja oivaltavia ajatuksia. Kaikki aforismit eivät avaudu hetkessä, joten pienen kirjasen äärellä viihtyy yllättävän pitkään. ”Meri ei lintuani kastellut. Sulat vain suki.”

Jarkko Harakan Pimeyden vaeltamaton käsittelee riippuvuuksia ja niistä eroon pääsemistä. Päähenkilö on jämähtänyt paikoilleen ja tyytyy kädessään olevan valopallon tuomaan lohdutukseen. Suurempi elämänvalo ei näy, joten tarve sen tavoittelemiseksi ei houkuttele. Dialogi kuljettaa tarinaa eteenpäin, pilvien verhoama tapahtumapaikka pysyy koko albumin ajan lähes samana. Lyijykynällä toteutettu sarjakuva kannustaa uskaltamaan ja luottamaan parempaan tulevaisuuteen.