Teenage Mutant Ninja Turtles – Eijeieijeiei, ei sitä, eihän, pliiiiis!

Tuskin mikään sarjakuva on ärsyttänyt allekirjoittanutta niin kuin Teini-ikäiset mutanttininjasankarikilpikonnat. Miten maailmaan on voitu luoda mitään niin vastenmielistä. Sitten sain käsiini koirankorville luetun kokoelman, johon on koottu ihkaensimmäiset teinimutantti – äääh – TMNT:t ja minun oli aivan pakko katsoa, miten moinen hirvitys on syntynyt sarjakuvan harrastajia kiusaamaan. Yllätys oli melkoinen. Ensinnäkin piirrosjälkeä voi kutsua vain amatöörimäiseksi, mutta ne tarinat. Mitään niin kipeää en ollut lukenut vuosiin.

Koko homma on tehty niin kieli poskella kuin se makuelimen irtoamatta on mahdollista. Kilpparit voidaan tempaista ilman mitään varoitusta toiselle puolelle galaksia ja paiskata takaisin paria numeroa myöhemmin. Mukaan mahtuu myös ninjakilpikonnien syntyhistoria, eikä April alkujaan ollut läheskään niin avuton bimbo kuin nykyään. Sittemminhän kilpikonnapartio on lukemattomia kertoja joutunut pelastamaan hänet milloin mistäkin sotkusta.

Eastmanin ja Lairdin TMNT-sarjaan luomat avaruusolennot ovat maininnan arvoisia. Ulkonäkö pettää. Kaikkein iljettävimmät limamöntit ovatkin hyviä jätkiä, ja ihmisten asuttama federaatio on läpeensä mätä. Myös sarjakuvien perinteinen logiikka on käännetty päälaelleen: Tiedemies ei luovutakaan salaista kaavaa, vaikka voisi siten pelastaa ninjakilpikonnat kuolemalta. Mutta mikä meni vikaan? Mikä tuhosi Teinimutanttininjakilpikonnat, joihin edes Shredderin juonet eivät pystyneet?

Menestys. Ensimmäisten lehtien hulvattomuudesta siinneen suosion myötä kustantajat kiinnostuivat kilpikonnanelilöstä ja alkoivat jalostaa siitä todellista hittiä. Kyytiä saivat karu piirrosjälki, oman käden oikeuden oikeutusta pohtiva dialogi, hahmojen persoonallisuus sekä sarjakuva-alan hillitön parodiointi. Myös sana ninja sai väistyä sankarin tieltä, koska lapsosten vanhemmille tuotti ongelmia nähdä jälkikasvunsa leikkivän japanilaisten salamurhaajien mukaan nimetyillä leluilla.

Mutta tämä ensimmäinen kokoelma on ehdottomasti lukemisen arvoinen.

Kevin Eastman, Peter Laird. Teenage Mutant Ninja Turtles, Volume One. Mirage Studios.

Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran Pelit-lehden numerossa 7/1996.