Joe Bar Team – Wabrowaabroooooaaaaaaaaaa Bling Blang Rataklang Shpling Taklong!

Huh! Likeltä liippasi, että viime vuoden hulppein sarjakuvauutuus ei lipsahtanut huomaamatta ohi silmien.

Christian Debarren Joe Bar Team pitää ranskalais-belgialaisen sarjakuvaperinteen (Niilo Pielinen, Sammy Day, Natasha, Piko ja Fantasio, …) lippua korkella. Siinä missä monet vanhat tutut hahmot ovat viime vuosina osoittaneet väljähtymisen merkkejä, Joe Bar Teamin yhdestä kolmeen sivun mittaiset tarinat ovat virkistävä tuulahdus 70-luvulta. Eikä hyvään sarjakuvaan näemmä tarvita yhtään nyrkiniskua saati intiimihygieenisiä paljastuksia…

Joen baari on moottoripyöräilijöiden kohtaamispaikka tarkemmin määrittelemättömässä Keski-Eurooppalaisessa suurkaupungissa (sekopäisen liikennekulttuurin ansiosta epäilen vahvasti Pariisia). Baaria tukikohtanaan pitävät neljä moottoripyöräilijää ovat baarin omistajan ohella sarjakuvan päähenkilöt. Heimo Huohottimelle, Tuutti Tepalle, Simo Kilinälle ja Ensio Bentsiinille moottoripyöräily on elämää suurempi sakramentti, jonka nitroglyseriinimetanoli-ehtoollinen kaadetaan suoraan tankkiin. Viimeisen päälle viritetyn Norton 850 Commando Mk 1 vm 1968:n kunniaa puolustetaan uskonnollisella fanaattisuudella. Myös muut hemmojen pyörät ovat alansa klassikkoja aina Ducati 900 SS:ään asti, vaikka Harrikoiden omistajille ystävällisesti naureskellaankin.

Vaikka sarjakuvan henkilöt on piirretty perinteikkään isonenäiseen tyyliin, pyörät on piirretty huolella aina aitoja lisävarusteita myöten. Jopa ääniefektit ovat aitoja kierrosnopeuden aiheuttamine muutoksineen kaikkineen.

Joe Bar Teamin vitsit lohkotaan alan fanaattisimpien harrastajien kustannuksella. Vai mitä tuumitte Joen Baariin hankitusta jukeboksista, jonka levyillä on parhaita paloja menneiden vuosien moottoripyöräkilpailuista: “Niin kaunista että oikein itkettää.” Kaikki keinot tehon ja huippunopeuden nostamiseksi ovat sallittuja, eikä poliisin tutkilla ole muuta virkaa kuin puolueettomina tuomareina. Eivätkä moottoripyöräpoliisitkaan pysty aina vastustamaan kunnon haastetta. Jos ei muuten niin näyttääkseen, miten kunnolla viritetty Bemu oikein kulkee.

Moottoripyöräilyn harrastajille Joe Bar Team on entuudestaan tuttu Superbike-lehden sivuilta. Kustantajan moottoripyörätuntemus näkyy myös käännöksessä, jossa ei ole huomauttamisen sijaa. Kokemattomien sarjakuvakustantajien tavoista poiketen TLH-Media on huomannut panostaa myös painojälkeen. Laakapaino Oy on tehnyt hyvää työtä. Vain tekstauksesta, tai pikemmin sen puutteesta pääsee nipottamaan, sillä puhekuplat on ladottu.

Toivottavasti tätä tavaraa saadaan jatkossa myös lisää.

Joe Bar Team. Teksti ja piirrokset: Christian Debarre, väritys: Studio Leonardo. TLH-Media Oy, Superbike (1994).

Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran Pelit-lehden numerossa 8/1995.