Paluu Unikurkialaan

Ville kuvattuna Lahden maisemissa kesällä 2003. Samoihin aikoihin Alinkan piirrosurakka valmistui
Ville kuvattuna Lahden maisemissa kesällä 2003. Samoihin aikoihin Alinkan piirrosurakka valmistui

Vuonna 2000 Ville Pynnönen (s.1974) kohautti sarjakuvapiirejä 150 sivuisella Unikurkiala -albumilla. Tänään julkistettiin Pynnösen uusi kirja: Unikurkialan tarinoita – Alinka.

Unikurkiala oli Pynnösen lopputyö Lahden Ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin Graafisen suunnittelun linjalta, ja sen kustansi Jussi S. Karjalaisen ja Jenni Ropen luotsaama Napa. Lopputyöhönsä liittyvässä kirjallisessa osuudessa Pynnönen uumoilee vakavasti, että ei enää ikinä ryhtyisi yhtä rankkaan urakkaan. Vannomatta paras. Uutukaisessa on nimittäin ollut tekemistä, sillä Pynnönen pani sen sivumäärän noin sadalla esikoistaan paremmaksi. Yhteistyökumppanitkin ovat tässä välissä vaihtuneet. Kaasukahvoissa on nyt Arktinen Banaani, kustantaja joka uskoo sarjakuvaan ja markkinoi sitä, niin että kirjan painoskin on sen mukainen.

Pynnönen aloitteli piirrosurakkaansa jo vuoden 2001 puolella. Tuolloin hän asui Riihimäellä. Syksystä 2002 pääsin seuraamaan hommaa vierestä, kun Ville aloitti Sarjakuvan erikoistumisopinnot Lahdessa. Tuolloin kokonaisuudesta oli valmiina noin puolet. Tarina muotoutui pikkuhiljaa. Piirrostyö puolestaan eteni muiden töiden lomassa pyrähdyksinä, joiden aikana saattoi syntyä nopeassa tempossa kunnon nivaska sivuja. Vuoden verran Ville on asunut Helsingissä. Liki pitäen tuon ajan sarjakuvan julkaisemista myös suunniteltiin Banaanissa. Kustannustoimittamiseen on kuulunut mm. tekstausjäljen hionta, albumin nimen miettiminen ja kannen huolellinen suunnittelu. Hinkkaaminen on tehnyt hyvää. Lankanidottu teos on huoliteltu persoonallisia ladontafontteja myöten. Ville kertoo, että kirjaan päätyi järjestyksessä viides kansipiirros. Neljäs kansiehdotus on muuten nähtävissä Sarjakuvafestivaalien kutsukortissa. Tekijä on Helsingin Sarjakuvafestivaalien päävieras, jota juhlitaan seuraavan kerran festivaalilavalla ja iltaklubilla Semifinaalissa.

Pynnösen töitä on nähty aikaisemmin mm. Tähtivaeltajassa ja Kemin sarjakuvakilpailujen albumeissa. Nyt käsissäni oleva pikkukaupunkiin sijoittuva fantasiatarina jatkaa tekijälle tutulla linjalla. Se kuvaa ihmissuhteita ja kauhun vääristämää todellisuutta. Alinkan päähenkilöitä ovat mm. lahjakas nuorukainen, Justus Pyhähuhta ja taidekoulun rehtori Stålhammar.

(c) Arktinen Banaani /Nauska
(c) Arktinen Banaani /Nauska

Pynnösen viiva on nyt entistä jämerämpää. Tekijä luottaa kuvaan ja uskoo käsikirjoittamiseen, niinpä lopputuloskin vaikuttaa hyvältä. Kolmannen osan suunnittelu on kuulemma käynnistynyt, mutta toistaiseksi Unikurkiala on suomalaisen sarjakuvan David Lynchin oma kaksoishuippu.

Lisätiedot: Lehdistötiedote ja näytteitä Alinka -albumista kustantajan sivuilla

Yksi vastaus artikkeliin “Paluu Unikurkialaan”

  1. Vai asui Riihimäellä. Ihmettelinkin mistä hän on keksinyt päähenkilön nimen.

Kommentit on suljettu.