Valerian – Agenttina ajassa ja avaruudessa

Kustannus Oy Jalava on pienkustantajien perinteitä kunnioittaen onnistunut löytämään valikoimiinsa suurilta taloilta unohtuneita mielenkiintoisia sarjakuvia. Edustavin esimerkki lienee maailman paras tieteissarjakuva, Jean-Claude Meziérèsin ja Pierre Christinin Valerian, jota on tosin yritetty tarjoilla suomalaisille lukijoille aina 70-luvulta lähtien. Jopa Tammi julkaisi 80-luvun puolivälissä kaksi kovakantista Valerian-albumia, mutta hulppea hinta karkoitti ostajista kaikki paitsi kaikkein fanaattisimmat fanit.

Valerian on tulevaisuuden Maan, Galaxityn aika-avaruus-asiamies, joka joutuu kauniin aisaparinsa Laurelinen kanssa lähetetyksi mitä kummallisemmille ajan ja avaruuden sokkeloista löytyville planeetoille. Aiheen klisheikköisyydestä huolimatta tai juuri siitä ammentaen Meziérès ja Christin ovat onnistuneet luomaan toimivan maailmankaikkeuden, jonka kummastuttavimmatkin elämänmuodot ovat eläviä ja tuntevia olentoja. Ei siis ihme, että Valerianin ideat ja sommitelmat ovat vaikuttaneet esimerkiksi Star Wars -elokuvien kuvakulmiin.

Viime vuosien Valerianit ovat yhä useammin sijoittuneet nykyhetken maapallolle, piipahdetaanpa Rajoilla-albumissa jopa Suomen Lapissa. Tulevaisuuden Galaxitystä piti nimittäin päästä eroon, sillä sen synty olisi vaatinut vuonna 1986 tapahtuvaa valtaisaa ydinaseonnettomuutta. Vuoden 1986 jälkeen tämä historiankirjoitus ei oikein enää toiminut, ja Valerianin luojien oli pakko lähettää sankarinsa peukaloimaan Maan nykypäivän ja tulevaisuuden historiaa.

Upean piirrostyön ja lukemaan viettelevien tarinoiden oheilla Valerianin parasta antia ovat purevat “henkilöiden” ja yhteisöjen kuvaukset, jotka usein osoittautuvat meidän oman maailmamme karikatyyreiksi. Myös Valerianin ja Laurelinen suhteen kehittymistä on mielenkiintoista seurata. Vuosien kuluessa Valerianin apulaisesta on kehittynyt työtoveri, lopulta toiminnan kantava voima. Vasta aivan viimeisimmässä tarinassa Elävät aseet puntit ovat jälleen tasan.

Jalava on lähtenyt liikkeelle Valerian-tarjonnan paremmasta päästä eli 70-luvulla tehdyistä Isännän linnuista ja Väärennetyistä maailmoista. Valerianin ystäviä ilahduttaa kuitenkin eniten Jalavan ilmoitus julkaista kaikki tehdyt Valerian-albumit. Vuoden vaihteessa ilmestyi esimerkiksi kaikkien aikojen ensimmäinen Valerian-tarina Pahat unet, josta edes Meziérès itse ei ole kovin ylpeä. Alunperin sitä ei pitänyt julkaista enää missään. Eihän Pahat unet millään muotoa ole mikään mestariteos, mutta on kiintoisaa seurata, miten Valerianin henkilöt ja maailma ovat kehittyneet.

Hintansa arvoisia Valerian-albumeja ovat esimerkiksi molemmat Tammen kustanteet eli Päiväntasauksen sankarit ja Varjojen lähettiläs seka Jalavan kustantamat Isännän linnut, Väärennetty maailma, Pariisista Kassiopeiaan ja edellisen jatko-osa Brooklynistä Kosmokseen. Myös Jalavalta vielä tulossa olevista vanhoista albumeista kannattaa lukea ainakin kolme.

Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran Pelit-lehden numerossa 4/1992.