Tiia Salmelin: Unten kaupunki – Kuolleet puutarhat 1

Tiia Salmelinin Kuolleet puutarhat -nettisarjakuva alkoi ilmestyä vuonna 2007, ja nyt Flar Unennäkijästä kertovan sarjan ensimmäinen osa Unten kaupunki on viimein päätynyt myös painettujen kansien väliin. Samalla netissä mustavalkoisena ilmestyvä sarja on saanut värillisen ulkoasun.

Unten kaupungin päähenkilö Flar Unennäkijä esitellään lukijalle hänen uniensa kautta. Niissä salaperäinen Gijonin kaupunki kutsuu Flaria puoleensa, mutta samalla tuntematon tyttö varoittaa etenemisen vaaroista. Pitkin maita ja mantuja vaeltava Flar ei kuitenkaan pysty vastustamaan yhä levottomimmiksi käyviä näkyjään, ja pian hän huomaa olevansa tutunoloisen kaupungin portilla. Yerona, unten herran korkein ylipapitar, ottaa vastaan pitkän matkan tehneen vieraan, ja Flar pääsee viimein selvittämään häntä vuosikausia vainonneiden uninäkyjen saloja.

Jos Kuolleita puutarhoja on lukenut netistä, voi painetun version värien voimakkuus yllättää. Myös albumin sivujen näyttävä ruutusommittelu on huima parannus netissä ruutu kerrallaan etenevään tarinaan. Vaikka nettisarjakuva on mustavalkoisuudessaan tyylikäs, värit tuovat aivan uudenlaista hehkua ja voimaa Florin kokemuksiin merkillisessä kaupungissa. Väritys onkin mielestäni erittäin onnistunut, ja ulkoasultaan miellyttävän vaihtelevat aukeamat vain korostavat sitä. Kannessa esillä oleva musta häilyy ruutujen taustavärinä läpi albumin, ja se sopii hienosti tarinan synkän uhkaaviin sävyihin.

Unten kaupunki alkaa unenomaisena fantasiana, mutta loppua kohden mukaan tulee myös kauhugenren piirteitä. Henkilöhahmojen puvustus ja kaupungin linnamainen miljöö tuovat mieleen historiallisen fantasian, ja tämä on oivallinen tausta unimaailmoissa kuljeskeluun. Muutamiin ruutuihin on saatu särmää kauhumaisesta kuvituksesta, ja tyylien sekoitus toimii hyvin. Erityisesti pidin siitä, että kauhupiirteitä annosteltiin tarinaan kohtuullisen säästeliäästi eikä meno luisunut överiksi missään vaiheessa.

Sarjakuvassa kuvatun maailman ja sen henkilöiden taustoitus jää ohueksi, mutta kun tarinaan pääsi sisälle, en kokenut tätä ongelmaksi. Albumin lopussa oleva henkilöluettelo olisi kuitenkin voinut olla alun saatesanojen jatkona, sillä se olisi helpottanut avainhenkilöiden tunnistamista.

Kokonaisuutena Unten kaupunki onnistuu herättämään enemmän kysymyksiä kuin antamaan vastauksia. Miksi Flar on nähnyt unia Gijonista? Mikä on Gijonin kaupungin todellinen olemus? Mikä tarkoitus Yeronan ja unen vangiksi jääneen Flarin äidin kohtaloilla on? Lukija on loppusivuilla yhtä ymmällään kuin Flar: “En ymmärrä miten kaikki tapahtui. Tai miksi.” Toivottavasti Kuolleiden kaupunkien seuraava osa tarjoaa vastauksia näihin kysymyksiin.


Keskustele sarjakuvasta Kvaakissa.

Sarjakuvan nettiversiota voi lukea täällä. Nettisarjakuva on arvioitu Kvaakissa 19.11.2020.

Unten kaupunki – Kuolleet puutarhat 1
Tiia Salmelin
Pokuto, 2021
Pehmeäkantinen, väri, 170 x 240 mm, 160 sivua
ISBN 978-952-69109-9-4
Painettu Tallinnassa