Oulun kymmenes sarjakuvafestivaali

Oulun kymmenes sarjakuvafestivaali järjestetään 18.-21.11.2021, päätapahtumat ovat lauantaina Oulun pääkirjastolla. Tarjolla on sekä paikan päällä tapahtuvaa ohjelmaa että digitaalista materiaalia: näyttelyitä, livestriimejä ja sosiaalista kanssa käymistä tietoverkon välityksellä.

Tapahtumat alkavat tänään kello 17 Oulunsalon kirjastolla. Tilaisuudessa avataan festivaali ja julkistetaan strippisarjakuvan maailmanmestari vuodelle 2021. Tilaisuudessa esiintyy Black Peider ilmakitaristina.

Aku Ankka -lehti täyttää tänä vuonna Suomessa 70 vuotta ja Disney-sarjakuvia on tuotettu ympäri maailman yli 90:n vuoden ajan. Walt Disneystä keskustelemaan saapuvat sarjakuvantekijä Timo Ronkainen ja Oulun Elokuvakeskuksen toiminnanjohtaja Sauli Pesonen. Sarjakuvan lisäksi nostetaan esille animaation merkitys ja näiden taidemuotojen kulku käsikkäin vuosikymmenten ajan. Lisäksi ainutkertaisen näkökulman Aku Ankan tarinoihin meille antaa tanskalainen sarjakuvataiteilija Peter Snejbjerg. Hän on vaiherikkaan uransa aikana käsikirjoittanut Aku Ankka -kertomuksia ja tuntee niin hahmojen hengen kuin Ankkalinnan elämän.

Aikaisemmin ilmoitettu Kari Korhonen on valitettavasti joutunut perumaan esiintymisensä.

Festivaalilla julkaistaan myös Peter Snejbjergin omaa tuotantoa, Kumioravan julkaisema sarjakuva-albumi Marlene. Sarjakuvaan voi tutustua ennen ostopäätöstä pääkirjastolla olevassa näyttelyssä.

Lauantaina festivaalilla jututetaan ensimmäisen festivaalien hengessä tuttuja oululaisia tai Oulusta lähtöisin olevia tekijöitä. Ville Ranta, Mari Ahokoivu, Veli-Matti Ural, Aapo Kukko, Jaana Suorsa ja Pentti Otsamo kertovat uutuusteoksistaan. Ensimmäisen festivaalin esiintyjistä paikalla on myös Milla Paloniemi.

Muusta ohjelmistosta voisi suositella esimerkiksi nukketeatteri Akseli Klonkin Liv Strömquistin Prins Charles känsla -sarjakuvaromaaniin perustuvaa Prinssi Charlesin tunne -näytelmää.

Kirjoittaja työskentelee Oulun Sarjakuvaseuran palveluksessa ja on ollut mukana festivaalin järjestelyissä.

Ohjelma
Kvaakissa voi keskustella Oulun festivaalista