On viimein Helsingin festivaalien aika

Tulevana lauantaina kello 11 alkavat Helsingin sarjakuvafestivaalit Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa. Ensimmäisenä ohjelmanumerona jututetaan Taivaallisin pienlehti -voittaja Mitja Mikaelia. Tapahtumat jatkuvat sunnuntai-iltaan.

Festivaalien järjestäjä Suomen sarjakuvaseura ry täyttä tänä vuonna 50 vuotta. Sen kunniaksi tapahtuman teemana on yhteisö. Suomalainen sarjakuvakenttä on pieni, tiivis ja elinvoimainen. Viimeisen vuoden aikana yhteisön merkitys on vain korostunut, ja siksi sen merkitystä on haluttu korostaa.

Helsingin sarjakuvafestivaalien kunniavieraina on kotimaisia sarjakuvataiteilijoita. Festivaalitaiteilija Emmi Niemisen lisäksi kunniavieraina ovat esimerkiksi Kati Kovács, Matti Hagelberg, kuvataiteilijana paremmin tunnettu Hannu Leimu ja nuoremman sukupolven parhaimmistoon kuuluvat Jiipu Uusitalo, Jenna Oldén, Julianna Hyrri ja Tympeistä tytöistä hiljan kuuluisaksi tullut Riina Tanskanen.

Festivaalitaiteilija Emmi Niemisen näyttely on jo loppunut, mutta siihen voi palata videolla.

Suomen sarjakuvaseura ry on järjestänyt Helsingin sarjakuvafestivaaleja vuodesta 1979. Alusta lähtien festivaalin rakenne on säilynyt samankaltaisena, erilaisten teemojen puitteissa. Festivaalit tarjoavat haastatteluja, paneelikeskusteluja, performansseja, työpajoja ja myyntipisteitä niin isommille kustantamoille kuin pienlehtien tekijöille. Osana Helsingin sarjakuvafestivaaleja järjestetään jälleen kerran jokavuotinen, omakustannesarjakuviin ja pienlehtiin keskittyvä Zine Fest.

Tämän vuoden kansainvälinen ohjelma toteutetaan virtuaalisena. Espanjalaiseen ​​sarjakuvaan keskittyvän ohjelman on kuratoinut kulttuurituottaja Eduardo Serradilla Sanchis (Fundación Cine + Cómics -säätiö). Luvassa on haastatteluja ja virtuaalinäyttelyjä.

Festivaaleilla keskustellaan myös seuran 50-vuotishistoriasta, jonka on kirjoittanut Satu Jaatinen. Varsinainen juhlaseminaari pidetään 23.11.2021.

Näin lähellä joulua Helsingin sarjakuvafestivaaleja ei ole aikaisemmin järjestetty. Myyntipöydistä löytynee kaikenlaista pukinkontin täytettä.

Lavaohjelma
Festivaalin Youtube-kanava
Kvaakissa voi keskustella Helsingin sarjakuvafestivaaleista