Joe Bar Team 1-2

1990-luvulla suomeksi julkaistiin kaksi ranskalaista alkuperää olevaa Joe Bar Team -sarjakuva-albumia. Nyt nämä pariisilaisista motardeista kertovat albumit on julkaistu uudelleen uusin suomennoksin. Jatkoakin on luvassa.

Joe Bar Team on kaveriporukka, joka kokoontuu Joen baarissa. Moottoripyörät ovat heille henki ja elämä. 1990-luvun suomennokset julkaisi THL-Media, joka julkaisi Bike-lehteä. Uudet suomennokset on julkaissut JP Aikola, varsinaissuomalainen maanviljelijä, Vihreä härkä, joka kasvattaa Yli-Pihanperän tilalla härkäpapua. Kustannuspäätöksestä voisi olettaa, että moottoripyöräilykärpänen on purrut häneen voimallisesti.

Sarjakuvan on luonut Christian ”Bar2” Debarre, ja ensimmäinen albumi ilmestyi ranskaksi vuonna 1990. Ensimmäisessä osassa ollaan vuodessa 1975, jossa moottoripyöräilijämme hurjastelevat muun liikenteen joukossa. Tarinat ovat muutamien sivujen mittaisia humoristisia episodeja.

Toisen osan on tehnyt Stéphane ”’Fane” Deteindre, joka siirtää sarjakuvan nykyaikaan eli toisen albumin kohdalla 1990-luvulle. Ensimmäisen albumin sankarit ovat 20 vuotta vanhempia, mutta sielultaan samoja motardeja kuin nuorempana.

Mielestäni siirto nykyaikaan oli oivallinen ratkaisu. 1970-luku on maantieliikenteen surullisinta aikaa, liikenteessä kuoli valtava määrä ihmisiä. WHO julisti 1960-luvulla liikennekuolemat epidemiaksi, johon pitäisi puuttua kovalla kädellä. Suomessa tuolloin kuoli moottoriliikenteessä yli kolme ihmistä päivässä. Jacques Tatin elokuva Trafic (1971) ei ollut kaukana todellisuudesta. Liikenneturvallisuus on 1970-luvusta kehittynyt huomattavasti. Nykyaikaan mahtuu paremmin mukaan muutamia korttelihulluja motoristeja. ”Kulta-aikojen” muistelulla on mukaan saatu paljon uusia vitsintynkiä.

Nostalgian elävöittämä sarjakuva

Joe Bar Team on useammallakin tavalla nostalgiaan perustuva sarjakuva. Motoristien riemuksi esille on nostettu monia legendaarisia pyörämalleja niin idästä kuin lännestäkin. Loppusivuilla kunkin sarjakuvasankarin pyörä yksilöidään tarkasti.

Tavalliselle sarjakuvaharrastajalle nostalgia herää piirrostyylin kautta. Joe Bar Teamin äänimaailma on kuvitettu André Franquinin Niilo Pielisestä tutulla tavalla, ja muutenkin on tavoiteltu samanlaista ilmaisua. Muistan 1990-luvulla katselleeni Joe Bar Team -albumia, ja laittaneeni sen nopeasti takaisin myyntihyllylle huonona Franquin-kopiona.

Nyt 2020-luvulla lukukokemus on aivan toinen. 1990-luvulla oli vielä suomentamatonta Franquinia eli aitoakin tavaraa oli vielä odotettavissa. Nyt tilanne on toinen. Uutta ennennäkemätöntä Franquinia ei ole odotettavissa, joten tyylilainailuihin suhtautuu toisella tavalla. Innostuen. Tilanne on hieman sama kuin taannoin Blaken & Mortimerin kanssa Hergén kuoleman jälkeen. Selkeä viiva alkoi saada tyylinä laajempaa tunnustusta, kun uusia Tinttejä ei enää ollut odotettavissa.

Vaikka Joe Bar Team on motoristeille suunnattu sarjakuva, niin huumoriin pääsee tavallinen autoilija tai jalankulkija kiinni. JP Aikola suunnittelee julkaisevansa kaikki kahdeksan tehtyä albumia suomeksi. Kolmas ja neljäs albumi ovat tulossa jo joulukuussa 2021.

Christian Debarre
Joe Bar Team 1
suom. Virginie Lehdonvalo & JP Aikola
ISBN 978-952-69749-0-3
48 s., kovakantinen, värillinen

Stéphane Deteindre
Joe Bar Team 2
suom. Virginie Lehdonvalo & JP Aikola
ISBN 978-952-69749-1-0
48 s., kovakantinen, värillinen

Joe Bar Teamin suomenkieliset sivut
Kvaakissa on keskusteltu Joe Bar Teamista