Arktisen Banaanin käytännöt kummastuttavat

Kuvittajat ry ja Sarjakuvatekijät ry ovat antaneet jäsenistölleen yhteisen suosituksen, ettei yhteistyötä Arktinen Banaani -kustantamon kanssa tehtäisi ennen kuin epäeettiset käytännöt saadaan reiluiksi.

Tänään julkistettu sarjakuvatekijöitä ja kuvittajia edustavien järjestöjen lausunto kuuluu kokonaisuudessaan seuraavasti:

Kuvittajat ry ja Sarjakuvantekijät ry ovat jo aiemmin huomauttaneet Arktinen Banaani -kustantamoa alalle vahingollisista toimintatavoista ja koska käytännöt ovat jatkuneet on julkisesti todettava, että emme toistaiseksi suosittele yhteistyötä kustantamon kanssa.

Tilanne on harmillinen, koska Arktinen Banaani on ollut aina kustannustoiminnaltaan rohkea ja taiteellista laatua ja sisältöjä puolustava toimija. Sillä on ollut tärkeä paikkansa sarjakuvataiteen ja -kulttuurin edistäjänä jo pitkään.

Tilanne kustantajan ja tekijöiden yhteistyön tavoissa on kuitenkin edennyt siihen pisteeseen, että yhdistysten on noustava puolustamaan alan tekijöitä. Tämä suositus on voimassa kunnes kustantamon toiminta vastaa taas kustannusalan vakiintuneita, reiluja toimintatapoja ja eettisiä pelisääntöjä.

Arktisen Banaanin taustayhtiö Valiosarjat asetettiin konkurssiin tammikuussa 2021. Kustannustoiminta on siirtynyt vuonna 2018 perustetulle Goodseller Finland Oy:lle.

Kuvittajien ja Sarjakuvantekijöiden tiedotteet

Kvaakissa voi keskustella Arktisesta Banaanista