Suomalaisen seikkailusarjakuvan paluu?

Ehkä ei vielä. Kyse on Sampsa Kuukasjärven ja Veli Loposen piirtämästä Jaanan matkassa -sarjakuvasta, tehty vuosina 1995-97. Jatkoa ei näillä näkymin ole tiedossa.

Kuukasjärvi ja Loponen jatkavat Ami Hauhion, Veikko Savolaisen ja kumppaneiden tekemien suomalaisten seikkailusarjakuvien jäljillä. Sarkaa kynti tietääkseni viimeksi 80-luvulla Olavi Honkanen, jonka Faaraon aarre -albumi jäi valitettavasti ainoaksi heikon menekin vuoksi.

Päähenkilö on kaunis arkeologi Jaana Roihu, jossa ei ole tippaakaan Lara Croftia. Johtunee siitä että sarjan tekemisen aikaan kukaan ei ollut vielä kuullutkaan Lara Croftista. Jaanan seikkailutoveri on lentäjä Steve Cage. Silmälasit ja viikset, ei viittaa perusmiehekkääseen sankariin. Mikään Modesty Blaise ynnä Willie Garvin parivaljakko ei ole, vaikka mieleen se toki ensimmäisenä tuleekin. Ennemminkin he muistuttavat Maze Agencyn (muinainen Black Special -lehti) sankariparia. Molemmat sarjakuvat on mainittu esikuviksi ja paljon muitakin, yksityiskohtia myöten on mainittu vaikka sarja ei olekaan mistään kopioitu vaan toimii ihan omana itsenäänkin. Ehkäpä mukana seuraavat tekijöiden esi- ja jälkipuheet olisi voinut jättää vähemmälle.

Ensimmäinen tarina, Huaca, kertoo Jaanan ja Steven tutustumisen lisäksi inkojen aarteen etsimisestä. Tarina tuntuu tutulta, ehkä peräisin Indiana Jonesilta ja Carl Barksilta. Ensinmainitun tekijät olivat tosin itsekin lainanneet jälkimmäiseltä ja populaarikulttuurihan perustuu muutenkin kierrätykseen. Tässä Loposen piirrosjälki ei ole vielä sitä mitä kahdessa seuraavassa ja erityisesti nykyään. Mutta suurempi julkaisukoko olisi auttanut asiaa. Ja tässä mokien selittely tuntuu anteeksipyytelyltä. Ei tässä mitään hävettävää ole.

Toinen tarina, Kaikkien aikojen luut, on jo huomattavasti omaperäisempi. Jaana ja Steve törmäävät tutkijaan jonka mukaan tiede ja Raamattu eivät ole ristiriidassa keskenään ja dinosaurusten fossiilit ovat korkeintaan kymmenen tuhannen vuoden ikäisiä. Todella mielenkiintoinen alkuasetelma, tarina lähtee etenemään riuskasti ja loppuratkaisu toimii. Sukelluskohtaus tuo taas mieleen Modesty Blaisen. Loponen kertookin lukeneensa sarjaa tuohon aikaan.

Kolmas, ja valitettavasti näillä näkymin viimeiseksi jäävä tarina, Onnen koru, tuo mukaan mystiikan ja vaikutteet Hugo Prattilta. Indiana Jones tulee mieleen varastokohtauksessa, ei mitenkään plagiaattina vaan kunnianosoituksena. Jaanan ja Steven välillä iskee kipinää koko ajan yhä enemmän.

Mainio seikkailusarjakuva, joka ei vain ollut vielä valmista tavaraa. Tekijät taisivat kyllästyä liian nopeasti, kun sarjalle ei löytynyt julkaisijaa. Mutta nyt se on vuosien jälkeen saatu ihmeteltäväksemme, valokopiokoneella tehtyjen omakustannelehtien muodossa. Toivoa sopii vaan että tätä vielä jatkettaisiin. Julkaisukin olisi voinut olla albumi värikansilla aivan hyvin.

Jaanan matkassa 1-3
Hinta 2 euroa / numero, postikulut 1 euro
Julkaisija Pienlehtikustannus c/o Veli Loponen, Rauhaniementie 22 as 18, 33180 Tampere
Copyright 1995, 2004 Sampsa Kuukasjärvi ja Veli Loponen

Lehdet voi hankkia itselleen
Helsingin sarjakuvafestivaaleilta
18.-19.9.2004 tai Veli Loposen sivujen kautta.

2 vastausta artikkeliin “Suomalaisen seikkailusarjakuvan paluu?”

  1. Öh, kiitos terkuista reissunainen, tunnistan sinut (*punastus*)…
    Ja Jukka Laine, kiitos sinulle paneutuneesta ja myönteisestä arvostelusta! Juuri tuon tapaisia sarjakuvantekijät kaipaavat. Kannustaa Veliä ja minua jatkamaan harrastusta. Jatka sinäkin Jukka samaan malliin!

Kommentit on suljettu.