Mikael Salo: Satu Sammalkorpi – Melankolian auringon alla ja muita kertomuksia

Satu Adalmiina Sammalkorpi on tuttu nainen Tampereen sarjakuvaseuran Sarjari-lehden lukijoille, ja nyt hänen elämäänsä pääsee seuraamaan Mikael Salon esikoisalbumin sivuilta. Vain yksi albumin kertomuksista on julkaistu aiemmin Sarjarissa, joten Sadun jo tuntevillekin on tarjolla uutta luettavaa.

Satu Sammalkorpi – Melankolian auringon alla ja muita kertomuksia koostuu 20 lyhyestä kertomuksesta, joissa Sammalkorpi raportoi elämästään. Erilaisia sivuhenkilöitä vilisee mukana, mutta huomion keskipisteeenä on yksin Sammalkorpi. Kertomusten pituus vaihtelee yhdestä seitsemään sivuun, joten osa sisällöstä on muodoltaan hyvin tiivistettyä, osa taas vie lukijaa pidempiin juonenkulkuihin.

Sammalkorven tarkka ikä ei käy albumista ilmi, mutta toimistoduunin kollegoille hän on milleniaali, ja tekijä mainitsee blogissaan, että Sammalkorpi on syntynyt 1990-luvulla. Sarjakuvasssa ollaan siis pari-kolmekymppisen, töissä käyvän ja hieman omissa maailmoissaan elävän urbaanin naisen arjessa. Sammankorven omaperäisestä persoonasta saadaan hyvä ennakkoaavistus jo albumin tyylikkäästä kansikuvasta:

Albumin avaustarina “Love calls you by your name” johdattelee Sammalkorven hahmoon tämän etunimen taustaan liittyvän jutun kautta. “Satu on versio nimestä Sasa, joka on tarkoittanut tietäjää tai näkijää. Tunnen itseni hyvin vähän kummaksikaan.” Tämä on hyvä alku, sillä näin myös uusi lukija saa sopivasti kiinnekohtia nimihenkilöön.

Sen jälkeen aiheet liikkuvat sinne tänne, eikä kertomuksista muodostu yhtenäistä kokonaisuutta. Sirpalemaisista paloista saa silti hyvän kuvan Sammalkorven introverttiyteen kallellaan olevasta persoonasta, ja tietynlaisesta ulkopuolisuuden tunteesta, jota tämä usein arjessaan kokee. Salo hallitsee novellimuotoisen sarjakuvan todella hyvin. Hän osaa tiivistää, nostaa ruutuihin hyviä ja yllättäviäkin näkökulmia, ja kun mukaan sekoittuu sopivasti Sammalkorven vilkasta mielikuvitusta, lopputulos on erittäin onnistunut.

Salon piirrosjälki ja albumin sivujen ruutusommittelu miellyttivät minun silmääni. Tekstaus on selkeää, tekstin määrä ruudussa tuntuu sopivalta, ja Sammalkorven lyhyttukkainen olemus on vähäeleinen mutta silti omalla tavallaan ilmeikäs. Pienenä yksityiskohtana mainitsen hänen silmänsä ja kulmien muodot, joiden avulla eri tunnetilojen ilmaisu onnistuu mainiosti.

Melankolian auringon alla ja muita kertomuksia herätteli uteliaisuutta Satu Sammalkorpea kohtaan. Toivottavasti otteita naisen elämästä päätyy myös jatkossa albumin kansien väliin. Sammalkorpi on hahmona niin hieno, että vaikkei hänellä tässä kertomuskokoelmassa ollut yhtään vakituista sivuhenkilöä tukenaan, kokoelma kantoi oivallisesti viimeiselle sivulle asti.


Keskustele sarjakuvasta Kvaakissa.

Satu Sammalkorpi – Melankolian auringon alla ja muita kertomuksia
Mikael Salo
Pokuto, 2021
Pehmytkantinen, mv, 62 sivua, 170 x 240 mm
ISBN: 978-952-69759-0-0
Painettu Tallinnassa