Pentti Otsamo – Välittäjä

Miten Kauppa-Lopon supliikki onnistuu Linnunradan kierteisgalaksin Perseuksen sivuhaaran häntäpäässä? Hyvin. Pentti Otsamo vie Minna Canthin hahmon kaukaisiin tulevaisuuden maailmoihin.

Kuopiossa, jossa Pentti Otsamo nykyisin kuntaliitosten jälkeen asuu, Minna Canthin perintö on aktiivisesti läsnä. Viime vuosina on korostunut Canthin kauppaliikkeenä ja kotina toimineen rakennuksen kohtalo, ja korjaamiseen tarvittava yksityisesti hankittava rahoitus, mutta myös tarinat ja tasa-arvon sanoma elävät, sarjakuvissakin. Vuonna 2010 silloinen läänintaiteilija Sari Hakala kokosi Minna ja miehet -antologian, johon jo Otsamo suunnitteli tekevänsä Kauppa-Lopon tarinan. Tuohon kirjaan tuli lopulta toinen tarina, ja Kauppa-Lopo jäi hautumaan.

Tarinan ensimmäiset sivut riemastuttavat. Sarjakuvan ystävä oivaltaa, että nyt ollaan samassa maailmassa kuin Valerian ja Laureline, Pierre Christinin ja Jean-Claude Mézièresin luomat aika-avaruusagentit. Jo kansien kuvitus antoi viitteen samaan suuntaan. Jälkisanoissa Otsamo kiittelee teinivuosiensa sankareita, mainiten lisäksi Enki Bilalin ja Moebiuksen, ja tietenkin Avaruusasema Alfan ja Taisteluplaneetta Galactican. Christin ja Mézières johdattivat Otsamon kokeilemaan sarjakuvien tekemistä, joten suurin kunnianosoitus on heille.

Minna Canthin tarina on jäänyt mieleeni parhaiten lapsuudessa nähtynä Matti Tapion tv-elokuvana Kauppa-Lopo (1968, linkki Yle Areenaan). Puutalokortteleihin ja rännikujille sijoittuva kuvaus jäi tulevaisuudenuskoisen nuoren mielessä menneisyyden kehnoksi kohtaloksi. Otsamon valinta sijoittaa tarina ulkoavaruuteen ja kauas tulevaisuuteen korostaa alkujaan vuonna 1889 julkitulleen kertomuksen universaalia luonnetta.

Otsamon selkeä viiva ja ekonominen sarjakuvailmaisu keventää raskasta tarinaa huomattavasti. Kauppa-Lopon hummailevan elämän humoristinen puoli korostuu, ja viittaukset erilaisiin tieteiselokuviin ja -sarjoihin antavat löytämisen iloa. Lopputulos on joka tapauksessa ajaton inhimillinen tragedia.

Välittäjä oli tarkoitus julkaista Helsingin Sarjakuvafestivaaleilla. Festivaalit ovat siirtyneet syyskuun alusta marraskuulle, joten kirja tuli ulos jo hyvissä ajoin. Sarjakuvakauppiaiden lisäksi kirjaa on saatavissa siis Helsingin Sarjakuvafestareiden (13.-14.11.2021) ja Telakka Kupliin (4.12.2021) myyntipöydistä. Ja toki myös Oulun festarilta (20.11.2021).

Pentti Otsamo
Välittäjä – Kauppa-Lopo kaukana, kaukana Kuopiosta
Suuri Kurpitsa 2021
ISBN 978-952-7160-48-0
64 s., kovakantinen, nelivärinen

Kvaakissa voi keskustella Otsamon sarjakuvista.