Hannu Leimu – Kadonneet

Kuvataiteilija Hannu Leimu on kokeillut sarjakuvan tekemistä. Upeasti piirretyn lopputuloksen Like on julkaissut kovissa kansissa.

Haastatteluissa kokkolalainen Hannu Leimu on kertonut, että tilan puute ajoi hänet sarjakuvan pariin. Kodin kaikki varasto- ja muutkin tilat alkoivat olla täynnä maalauksia, joten taiteellisen ilmaisun tarpeelle piti etsiä joku toinen kanava. Sarjakuva osoittautui sellaiseksi, valmiiden töiden paperipinot eivät vaadi suuria säilytystiloja. Lisäksi sarjakuvan tekemiseen tarvittavat välineet, paperi ja kynät, olivat hinnaltaan kohtuullisia.

Samankaltaisesti taannoin päätymistään sarjakuvan pariin kuvasi Jarmo Mäkilä (s. 1952), joka julkaisi 1988-2008 kolme sarjakuva-albumia. Tosin hän kiitteli lähinnä sarjakuvan vaatimien materiaalien edullisuutta. Leimu on kuitenkin jo ensimmäisessä teoksessaan valmiimpi sarjakuvataiteilija kuin Mäkilä.

Leimun Kadonneissa pääosassa ovat postapokalyptisessa maailmassa seikkailevat isä ja poika. He etsivät äitiä, mutta matkalla on monia vaaroja, joista suurin ovat toiset ihmiset. Tarina on kerrottu monta kertaa elokuvissa, romaaneissa ja jonkin kerran sarjakuvissakin.

Kiinnostavana kokonaisuuden pitää Leimun piirrosjälki, joka ensisilmäyksellä tuo tyyliltään ja kuvauskohteiltaan mieleen Milo Manaran. Italialaista oman tyylinsä mestaria ei ole imitoitu, vaan tyylilainat ovat hallinnassa. Sarjakuvan rytmin ja liikkeen hallinta ei ole vielä täysin näpeissä, mutta pitää muistaa: tämä on esikoissarjakuva.

Sarjakuvan ja kuvataiteen kerrontatavat poikkeavat toisistaan. Sarjakuvaan liittyy olennaisena osana visuaalinen kieli, jonka merkitystä on esimerkiksi korostanut amerikkalainen sarjakuvateoreetikko Neil Cohn. Sarjakuvassa voi siis olla kolme yhdistyvää tasoa, kuvat, teksti ja visuaalinen kieli. Yksinkertaisimmillaan visuaalinen kieli on pään päälle syttyviä lamppuja, sahausta unikuplassa ja niin edelleen. Realistisesti piirretyssä sarjakuvailmaisussa visuaalinen kieli ei ole näin selvästi nähtävissä, mutta mukana se on kuitenkin.

Leimun teosta edellä sanotun jälkeenkin voi suositella kaikille dystopioiden ja hyvin (realistisesti ja anatomisesti oikein) piirrettyjen sarjakuvien ystäville. Sarjakuva on haastattelujen perusteella vienyt Leimun mennessään, odotettavissa on siis lisää paksuja sarjakuva-albumeja. Esikoisen perusteella niistä on lupa odottaa paljon.

Hannu Leimu
Kadonneet
Like 2021
ISBN 978-951-1-38729-9
158 s., kovakantinen, mustavalkea

Leimun haastattelu Seurassa.

Kvaakissa keskustellaan Leimun sarjakuvista