Wataru Kubota: Weathering With You #1

Wataru Kubota on tehnyt kolmiosaisen mangaversioinnin Makoto Shinkain ohjaamasta Weathering With You -animesta, joka sai ensi-iltansa vuonna 2019. Tokioon sijoittuva tarina kertoo kahden nuoren rakkaudesta ja ottaa omalla tavallaan myös kantaa ilmastonmuutokseen.

Weathering With You oli vuoden 2019 katsotuin anime Japanissa. Häikäisevän kauniita ja näyttäviä Tokio-maisemia sisältävän elokuvan juoni toistuu pääpiirteissään Kubotan mangassa, ja joihinkin tapahtumiin saadaan uusia näkökulmia. Mangapokkarin kanteen on nostettu tarinan kertoja, kotisaareltaan karannut 16-vuotias Hodoka-poika. Takakannesta puolestaan löytyy Hina-tyttö, johon Hodoka tutustuu Tokiossa.

“kertomus kesästä, jona Hina ja minä muutimme maailmaa”

Vaeltaessaan yksin ja rahattomana sateisen Tokion kaduilla Hodoka päätyy avustamaan lehtiartikkeleita kirjoittavia Keisuke Sugaa ja Natsumia. Urbaanilegendoja käsittelevän jutun yhteydessä Hodoka tutustuu säätyttölegendaan, ja kuinka ollakaan, Hina osoittautuu ihka eläväksi säätytöksi, joka osaa hallita säätiloja tahdonvoimansa avulla. Tokiossa sataa päivästä toiseen, ja aurinkoa kaipaavat ihmiset ovat valmiita maksamaan paremmasta säästä. Pientä bisnestä tehdessään Hodokan tunteet Hinaa kohtaan syvenevät, ja nuorten keskinäinen suhde on tarinan kantava voima.

Weathering With You lähes hukuttaa tokiolaiset sateeseen, mutta poikkeukselliseksi koetusta säätilasta huolimatta ilmastonmuutoksesta ei puhuta lainkaan vaan kummallinen sää hyväksytään vallitsevana asiantilana. Tieteellisen näkökulman sijaan Weathering With You lähestyy ääri-ilmiötä perimätiedon kautta, jonka mukaan sään korjaamiseen erikoistunut sääneito saa pilvet väistymään ja toimii välittäjänä ihmisten ja taivaan välillä. Myyttiseltä kuulostava hahmo on saatu yllättävän mukavasti ja uskottavan oloisesti tuotua nykyaikaan Hinan avulla. Hina on kuin pieni pala fantasiaa tavallisen, arkipäiväisen Tokion keskellä, ja kun mukaan on lisätty ripaus nuorta rakkautta, lopputulos on varsin sympaattinen.

Kaupungin ja sääilmiöiden kuvausta

Jos Shinkain animen visuaalinen ilme on edes jollain tapaa muistissa, mangaversion mustavalkoinen kuvitus voi tuntua lattealta – esikuva kun on todella taidokas ja värikylläinen. Yksityiskohtaiset kaupunkimaisemat tuovat silti mukavaa vaihtelua juonenkulkuun ja ruutuihin, joissa taustojen piirtelyyn ei ole panostettu. Mukaan on kuitenkin mahtunut muutamia yleensä vettä kuvaavia ruutuja, joiden sisältö on sävyltään niin tummaa, ettei siitä oikein tahdo saada mitään selvää. Onneksi näitä on vain jokunen yksittäinen tapaus, joten kokonaisuus ei niistä suuremmin kärsi.

Erilaisten säätilojen kuvaaminen on onnistunut mielestäni kohtuullisen hyvin, vaikkei värejä olekaan käytössä. Kokosivun tai jopa aukeuman levyiset maisemakuvat sateineen ja auringonpaisteineen sopivat hyvin Weathering With You‘n tarinaan, ja näitä olisi voinut olla mukana jopa enemmän.

Sarja jatkuu aivan pian!

Sarjan toinen ja kolmas osa ilmestyvät lokakuun ja joulukuun lopulla. Animen jakaminen osiin mangaversiota varten on onnistunut ainakin ensimmäisen osan kohdalla hyvin. Avainhenkilöt ehdittiin esitellä, säätytön suhteen heräteltiin uteliaisuutta ja loppukohtauksessa Hodoka jätettin sen verran kiperään paikkaan, että lukijoita jäänee kiinnostamaan, miten hänelle käy. Animeen verrattuna manga-avaus kertoi jonkin verran enemmän Hodokan karkaamisesta kotiseudulta, ja onkin kiinnostavaa nähdä, saako hänen hahmonsa vielä lisää syvyyttä seuraavissa osissa.


Keskustele sarjakuvasta Kvaakissa.

Weathering With You, osa 1
Sarjakuva: Wataru Kubota
Alkuteos: Makoto Shinkai
Suomennos: Janne Mökkönen
Sangatsu Manga, 2021
Pehmeäkantinen, mv, 208 sivua, 115 x 175 mm
ISBN: 978-952-16-2245-8
Painettu Liettuassa