Petteri Tikkasen retrospektiivi Taidemuseo Eemilissä

Taidemuseo Eemilissä Lapinlahdella avautui perjantaina iisalmelaisen sarjakuvataiteilija Petteri Tikkasen laaja retrospektiivinen sarjakuvanäyttely. Monin tavoin kotimaassa palkittu sarjakuvataiteilija pääsee nyt hyvin esille kotikulmillaan.

Petteri Tikkanen sai Puupäähatun 2020.

Vielä avajaispäivänä näyttelyn ripustus on hieman kesken. Kokonaisuus hahmottui jo hyvin, ja taiteilija itse auliisti kertoi esillä olevasta. Kvaakin toimittajakin pääsi vaikuttamaan ripustettavien töiden järjestykseen.

Eemilissä on esillä Tikkasen sarjakuvia vuodesta 1997 alkaen tähän päivään saakka. Uusimpia töitä ovat Iisalmen Sanomissa ja uudessa Tee-albumissa julkaistut vahvat maskisuositukset. Mukana on myös näytteitä vielä julkaisemattomasta Eero-albumista Humala.

Humala on vielä julkaisematon Eero-albumi.

Sarjakuvien oheen Tikkanen oli tuonut dokumentteja ja esineitä omasta lapsuudestaan. Kanerva- ja Eero-sarjakuvat perustuvat osin Tikkasen omiin lapsuuden kokemuksiin, ja esille on nostettu näihin liittyviä asioita. Yläkerran näyttelytilaa hallitsevat hirvensarvet, jotka Eero kiinnitti polkupyöräänsä. Nihkeämpiin muistoihin liittyy pervitiinikääre.

Alakerrassa on omana kokonaisuutenaan esillä otteita tulevan Black Peider -lyhytelokuvan kuvakäsikirjoituksesta. Jukka Vidgrénin ohjaaman elokuvan ensi-ilta on myöhemmin tänä vuonna. Yläkerrassa supersankaripainija jakaa käsidesi- ja maskitietoa omaan tapaansa.

Petteri Tikkanen ja Black Peiderin uusi “armor”.

Petteri Tikkasen laaja, sarjakuvatuotantoa läpileikkaava näyttely on onnistunut kokonaisuus. Sarjakuvaoriginaalit tahtovat hukkua taidemuseoiden valkeille seinille, jotka ovat suunniteltu isokokoisille öljyvärimaalauksille. Sopivalla rytmittelyllä tämä on onnistuttu estämään, vaikka yleisilme onkin valkoinen – sarjakuvien mustavalkoinen. Näyttelykävijälle ohjeeksi: sarjakuvia on uskaltauduttava katsomaan lähempää.

Tikkanen itse kiitteli näyttelyyn liittyvää pedagogista puolta. Sen aikana järjestetään yläkoululaisille opastusta sarjakuvantekemisen saloihin Tikkasen johdolla. Nyt syksyllä Tikkanen pitää myös oppitunteja Lapinlahden kuvataidelukiossa.

Näyttely on avoinna vuoden loppuun saakka.

Lopuksi vielä maantieteellinen opastus. Älkää etsikö Taidemuseo Eemiliä Helsingistä Lapinlahden sairaalan alueelta. Taidemuseo Eemil on Pohjois-Savossa Lapinlahden kunnassa, Juhani Ahon ja Halosten taiteilijasuvun tutuksi tekemässä kulttuuripitäjässä.

Sarjakuvataiteilija Petteri Tikkanen
Taidemuseo Eemil 1.10.-31.12.2021
Suistamontie 3, Lapinlahti
avoinna to-pe 11-16, la-su 11-15

Kvaakissa voi keskustella Tikkasen sarjakuvista.