Tällä viikolla sarjakuvissa #35

Tällä viikolla sarjakuvissa on katsaus viikon uusiin sarjakuviin sekä sarjakuviin liittyviin ajankohtaisiin tapahtumiin ja ihmisiin. Tällä kertaa: Kaisan Lekan uusi sarjakuva; sarjakuvaseminaari Kiasmassa; sarjakuvanäyttely Varkaudessa; Sadas Suuri kupla -visailu; Juba naisissa.

Tervetuloa jälleen lukemaan Tällä viikolla sarjakuvissa -palstaa, opastanne sarjakuva-alan tapahtumiin ja uusimpiin julkaisuihin.

Intia tulee Kiasmaan

Kiasman seminaaritilassa järjestetään ensi keskiviikkona 8. syyskuuta kello 14.30 – 17.00 seminaari ”Grassroots Comics – a case for democracy?”. Seminaarin alustajina toimivat World Comics Indian pääsihteeri Sharad Sharma, Maailman sarjakuvat RY:n puheenjohtaja Leif Packalén ja ulkoasiainministeriön sosiaalisen kehityksen neuvonantaja Timo Voipio.

Seminaarin jälkeen avataan Kiasman Takaikkunassa näyttely ”COMICS POWER- seinäsarjakuvia Intiasta”. Näyttelyn avajaisissa esiintyy vuoden 2002 sarjakuvafestivaaleiltakin tuttu The Shaktiman Show.

Napalmi palaa näyttelyssä

Sarjakuva-akatemian näyttely on esillä Varkaudessa osoitteessa Kauppakatu 19. Näyttely on esillä 6. – 12. syyskuuta ja avoinna kello 11. – 19. Sarjakuva-akatemia tunnetaan Kersantti Napalm ja Sirkkeli-julkaisuistaan.

Sata kuplaa

Yle TV 2:n sarjakuvavisa Suuri kupla (kuva 2) aloitti kahdeksannen tuotantokauden. Ohjelman 15 jaksoa nähdään TV2:lla lauantaisin 4.9. alkaen klo 10.00 ja uusintana torstai-iltapäivisin. Sarjan sadas jakso ja juhlalähetys nähdään lauantaina 11.9. Juhlalähetyksessä sarjakuva-ammattilaisten joukkue (Juba Tuomola, Reija Nieminen ja Olavi Rytkönen) saa vastaansa vuoden 2002 kisan voittaneen lapsijoukkueen.

Lisätietoja:
Suuren kuplan sivut
Ylen sivut

Sikailua Suomenlahden yli

”Juba” Tuomolan Viivi & Wagner -sarjakuva lähtee valloittamaan Eestiä. Eilen 6. syyskuuta avattiin Tartossa Viivi & Wagner -näyttely.

Juba ilmeisesti myös haluaa naista. MeNaiset-lehden numerossa 36/04 julkaistussa artikkelissa ”Juba Tuomola – sikamaisen hauska sinkkumies” kirjoitetaan seuraavaa:

”Juba elää vielä sinkkumiehen elämää, tosin vastentahtoisesti. Hän ei kuulemma pistäisi vastaan ollenkaan, jos vastaan kävelisi sopivasti huumorintajuinen nainen, joka olisi halukas ottamaan hoiviinsa yksinäisen sarjakuvataiteilijan. Vinkkinä kiinnostuneille: miehen työhuone on tapetoitu Nylon Beatin Jonnan ja Erinin kuvilla.
– He vaan ovat niin nättejä. Ihanteeni on moderni, itsenäinen nainen. Myös kieroutunut huumorintaju olisi kiva yllätys. Naisen olisi hyvä tykätä ainakin Monty Pythonista.”

Eli jos olet moderni, itsenäinen, huumorintajuinen Jonna tai Erin, kannattaisikohan rohkeasti ottaa yhteyttä Jubaan?

Uutuushylly

Kaisa Leka muistetaan viime vuonna julkaistusta I Am Not These Feet –sarjakuvasta, joka oli omakustanteeksi huikea menestys. Omaelämäkerrallisessa sarjakuvassa Leka kuvasi jalkojensa amputointia. Lekan uusi albumi on nimeltään Your name is Krishangi (kuva 1). Se on 64-sivuinen matkakertomus kesän 2003 Kalifornianmatkalta. Teemana tällä kertaa koipien sijasta henkinen etsiminen ja löytäminen. Lekan sivuilta löytyy näytesivuja ja lisätietoja. Teosta myydään 5 euron hintaan Akateemisessa, Kiasman kaupassa, Like-kirjakaupassa tai Twin-shopissa. Albumista on tehty kaksi eriväristä versiota: tummanruskea-vaaleanpunainen ja tummanruskea-vaaleansininen.

Veli Loponen on julkaissut uuden omakustanteen. Loposen ja Sampsa Kuukasjärven sarjakuva Jaanan matkassa on tekijöiden mukaan perinteistä seikkailusarjakuvaa, jossa ratkotaan mysteerejä ja salaisuuksia. Alun perin 90-luvun puolivälissä tehdyt sarjakuvat on koottu kolmeen lehteen, joista jokainen sisältää tekijöiden muistelmia sarjan teosta sekä luonnoksia. Lisätietoja ja tilausohjeet löytyvät Loposen sivuilta

Tällä viikolla on ilmestynyt myös Dragon Ballin numero 13, jossa Son Goku taistelee Piccolo-nimistä hirviötä vastaan. Tarjolla kivaa kersoille jälleen, nähtävästi.

Nettiruudut

Tällä viikolla uusia arvioita Kvaakissa ovat Anne Muhosen arvio Tassutellen-sarjakuvasta ja Reima Mäkisen arvio Rooma-sarjakuvanovellikokoelmasta. Arvioiden lisäksi on julkaistu artikkelit Petri Hiltusen ja Timo Mäkelän julkkareista.

Rakastan sarjakuvan tuoksua aamuisin

Jos olet sarjakuvantekijä tai kustantaja ja haluat, että uusi sarjakuvasi uutisoidaan tällä palstalla, ota yhteyttä. Myös infoa erilaisista sarjakuvaan liittyvistä tapahtumista voi ja kannattaa lähettää. Minut tavoittaa osoitteesta otto.sinisalo@welho.com.