Sinä ajat nyt kuuttakymppiä, Ridge!

Hiljakkoin valtion ylimääräisen taiteilijaeläkkeen saanut Riitta Uusitalo kommentoi omaa ikääntymistään ja viimeaikaista maailmanmenoa uudessa, pitkässä sarjakuva-albumissaan. Keskeisimmät roolit ovat saaneet Ridge Forrester, suomenhevonen Valpuri ja Syke-sarjan ylilääkäri Marjut.

Koronapandemian alkusyynä pidetyt Wuhanin lepakot ovat tuoneet Riitta Uusitalolle mieleen Kauniiden ja rohkeiden ajat, jolloin Eric Forresterin kotikartanossa asuivat sekä ex-vaimo Stephanie Forrester että nuorikko Sheila Forrester (os. Carter). Sheila oli kuin myrkyllinen yöolento, joka ei suostunut auttamaan Stephanieta kodin siivoamisessa.

Tästä tilanteesta siirrytään juhlimaan 60 vuotta täyttävää Ridge Forresteria amaronella, jonka jälkeen tapahtumat vyöryvät uusitalomaisella logiikalla seuraavien 120 sivun verran. Ridge muun muassa tutkii Jormakan 70-luvun tuulipukumallistoa, joutuu neuloosin valtaan ja pestautuu lääkäriksi ylilääkäri Marjutin johtamaan eläinsairaalaan.

Kukin Uusitalon A4-kokoisen vaaka-albumin sarjakuvasivu voisi olla myös seinälle kehystettävä litografia. Tästä huolimatta sarjakuvailmaisulle keskeinen tarinankuljetus ei kärsi, tajunnanvirta toimii kuin entisaikojen junan vessa. Lukijaa häiritseviä katkoksia tai hyppyjä ei ole.

Sarjakuvan peruselementit, Valpuri ja Ridge Forrester, ovat olleet Uusitalon tuotannossa keskeisiä elementtejä jo pitkään, myös kuvataiteiden puolella. Yksityiskohtien ajankohtaisuus saa rinnalleen ajattoman huumorin, ja etukäteen ennustamattoman juonenkulun.

Sinä ajat nyt kuuttakymppiä, Ridge! on nyt syksyllä saanut rinnalleen Ville Hännisen toimittaman ja Zum Teufelin kustantaman Wasser, Water! Vatten, Vettä! Aqua! Apua! -kokoomateoksen. Se sisältää Uusitalon sarjakuvia pääasiassa 1980- ja 90-luvuilta. Jo tuolloin mukana oli muodin luoja Ridge Forrester.

Riitta Uusitalo
Sinä ajat nyt kuuttakymppiä, Ridge!
www.riittauusitalo.com, 2021
978-952-94-4888-3
128 s., pehmeäkantinen, nelivärinen

Kvaakissa on keskusteltu Riitta Uusitalon sarjakuvista