Nemi #43: Oudoilla poluilla

Uusin Nemi on ajan hermolla, sillä koronaa ja siihen liittyviä ilmiöitä käsitellään useassa albumin stripissä.

Oudoilla poluilla -albumin kannessa Nemi suuntaa päättäväisesti eteenpäin, kolkon näköiset haamut kintereillään. Kansi on mielestäni eräs Nemi-sarjan onnistuneimpia. Kokonaisuus on tyylikäs ja värimaailma hillitty, ja siinä voi halutessaan nähdä yhtymäkohtia julkaisuajan todellisuuteen, jota erityisesti albumin ensimmäiset stripit sivuavat.

Heti Outojen polkujen alussa jatkuu koronakaranteenistrippien sarja, joka käynnistyi Valoa pimeään! -albumissa. Koronailmiöihin pureudutaan jonkin verran myös muissa stripeissä. Jos Valoa pimeään on lukematta, voi olla hämmentävää, että Nemin ja Grimmin karanteeni alkaa päivästä 11, mutta aiemmat päivät löytyvät tuosta viime vuonna julkaistusta albumista. En tiedä, miten Nemien sisältö koostetaan, mutta lukijan kannalta on erikoista jakaa näin selkeä kokonaisuus kahteen eri albumiin.

Monelle korona voi olla sen verran tympeä juttu, ettei sitä välttämättä halua kohdata niinkin viihteellisessä sarjakuvassa kuin Nemi. Oudoilla poluilla ei kuitenkaan pyöri pelkästään epidemian ympärillä, vaan mukana on paljon sarjan tuttuja, yleisluontoisia aineksia: huomioita parisuhteista, ystävyydestä ja elämästä noin ylipäänsä. Ajankohtainen aihe sujahtaa luontevasti osaksi Nemin ja tämän läheisten arkea.

Rokotuksista ei synny kiistaa tai edes keskustelua Nemin ystäväpiirissä (eikä Nemiä nähdä piikillä!), mutta esimerkiksi etäisyyden pito muihin ja maskit ovat aiheena muutamassa stripissä. Käsittelytapa on nemimäinen: asioista haetaan positiivisia ja vinkeän outoja näkökulmia, ja lukijalle välittyy “tästä selvitään” -tunnelma. Vilkkaan mielikuvituksen omaava goottityttö on saanut aivan uusia virikkeitä arjen dramatiikalleen:

Nemeissä on yleensä mukana kokosivun levyisiä, tunnelmallisia aforismisruutuja, ja Outojen polkujen mietelauseet on poimittu lähinnä Edgar Allan Poelta ja Bram Stokerilta. Mietelauseruudut oli paria poikkeusta lukuun ottamatta koottu yhdelle aukeamalle, ja niistä tuli siten hieman irrallinen kokonaisuus. Albumin rakenteen kannalta olisi ollut mukavampaa törmätä tunnelmapaloihin siellä täällä strippien välissä.

Oudoilla poluilla on hyvä, tyyliltään tutunoloinen Nemi-albumi. Se on enemmän julkaisuhetken ajassa kiinni kuin monet muut sarjan osat, ja tämä laittaa miettimään, miten hyvin stripit kolahtavat lukijoihin muutaman vuoden kuluttua. Toisaalta juuri koronastripit saattavat silloin herättää enemmän tunteita kuin muita aiheita käsittelevät stripit.


Keskustele Nemistä Kvaakissa.

Nemi #43: Oudoilla poluilla
Lise Myhre

Suomennos Terhi Kemppinen
Story House Egmont, 2021
Painettu EU:ssa
Pehmeäkantinen, väri, 210 x 290 mm, 48 sivua
ISBN 978-952-334-350-4