Tarinoita muinaisesta Pohjolasta

Keskiaikaisen Itämeren piiriin sijoittuvan Tarinoita muinaisesta Pohjolasta -sarjakuvan toinen tarinakokonaisuus saadaan päätökseen kesällä ilmestyneessä lehdessä. Monien kiinnostus Liivinmaan Mestarin tytär Helenaa kohtaan saa selityksen.

Henri Joelan käsikirjoittama Tarinoita muinaisesta Pohjolasta -sarjakuva luotaa 1200- ja 1300-lukujen maailmaa. Ensimmäisessä tarinakokonaisuudessa oltiin Suomessa, Karjalassa ja Lapissa kolmannen ristiretken aikana. Toisessa kokonaisuudessa ollaan pääasiassa Baltiassa, jonka Paavi oli julistanut Terra Matrikseksi, Jumalan äidin maaksi. Idän ja lännen kirkkojen puristuksiin jäivät vanhat tavat ja uskomukset. Liivinmaalle sijoittunut saksalainen ritarikunta kastoi pakanoita ankarin ottein. Mongolien pyrkimys maailmanvaltaan kosketti myös Baltiaa.

Historiankirjoituksen tietämys Joelan kuvaamista ajoista on hajanaista ja epämääräistä. Kansanuskomusten ja mytologian sekoittaminen muutamiin tunnettuihin tosiseikkoihin tarjoaa kertojalle huimat mahdollisuudet luoda seikkailuja. Tästä samasta tarujen ja legendojen maailmasta on ammentanut myös Tulen ja jään laulun luoja George R.R. Martin.

Tuomas Koivurinteen ja Ville Koskivirran siveltämässä mustavalkoisessa kuvamaailmassa on ripaus goottilaista kauhua. Tämä sopii hyvin kristinuskon alle jäävien yliluonnollisten myyttien kuvaamiseen. Tekijät ovat eri lehdissä kokeilleet puhekupliin useita erilaisia kirjainleikkauksia. Parissa viimeisessä lehdessä käytetty ohuempi kirjaintyyppi vaikuttaa sopivammalta kuin aikaisempi paksu.

Tuorein lehti sisältää tarinat 2.11 Sudenpesä, 2.12 Kaschei ja 2.13 Rutjankoski. Kaikkiaan toisessa tarinakokonaisuudessa on siis kolmetoista osaa, jotka on julkaistu kuutena lehtenä. Liivinmaan mestarin tytär Helena, jota kutsutaan myös Hopeahuuleksi ja Liivinmaan jalokiveksi, on ollut monen mahtimiehen ja velhon intohimojen kohde. Kyse ei ollut rakkaudesta tai kupeissa polttavasta palosta, vaan jostakin paljon suuremmasta…

Uusin lehti on yksi Zine Festin Taivaallisin pienlehti -kilpailun finalisteista.

H. Joela – Tuomas Koivurinne – Ville Koskivirta
Tarinoita muinaisesta Pohjolasta 2.11-2.13
Ignis Fatuus 2021

www.tarinoitapohjolasta.com

Kvaakissa voi keskustella muinaisen Pohjolan tarinoista.