Kenta Shinohara: Astra – Avaruuden haaksirikkoiset

On vuosi 2063 ja avaruusmatkat osa lukiolaisten normaalia opiskelusisältöä. Perillä lähiplaneetalla Cairdin lukion B-5 -ryhmän leirijakso menee kuitenkin pahasti pieleen oudon valoilmiön singotessa koko porukan reilun viidentuhannen valovuoden päähän kaukaiseen avaruuteen. Tästä alkaa selvitymistarina takaisin kohti kotikontuja.

Per aspera ad astra – Vaikeuksien kautta tähtiin

Astra – Avaruuden haaksirikkoiset on keveää avaruusoopperaa, kuten pojille suunnatulta shōnen-sarjalta odottaa voikin. Monet tutut science fiction-termit löytyvät Astrankin sivuilta, mutta niiden tarkoitus ei ole tehdä sarjasta hc-scififanin päiväunta. Mainittuina aikadilaatio, pimeä energia ja ylivalonnopeus antavat sarjalle pintasilauksen, mutta lukukokemus pysyy helppona myös scifi-ummikolle.

Sarjan asetelma on kutakuinkin tuttu. Joukko avaruuden äärissä hätään joutuneita ihmisiä koettaa parhaan mukaan selvitä haasteellisissa oloissa, mutta huomaa samalla, että aluksella on joku, joka ei halua heidän onnistuvan. Alienin kaltaista raakaa eloonjäämiskamppailua Astra ei muistuta, vaan lähempi vertauskuva löytyy esimerkiksi Moto Hagion mangasta Jūichinin Iru!, johon perustuvan animaation Yhdestoista matkustaja Ylekin on takavuosina esittänyt Suomessa. Toisin sanoen, asetelma on kutkuttava.

Keveää, shōnenin mukaista, otetta sarjassa tarjoaa reilu ja rempseä päähenkilö Kanata Hoshijima sekä nuorisojoukon suoraviivainen tapa tutustua uusiin maailmoihin. Naiivin hyväntuulinen tuntemattomalle planeetalle astuminen ei vieraille maailmoille turhia kumartele. Toisaalta avaruuden äärettömyys tulee myös sarjassa paikoin hyvin esille saaden lukijan jopa tuntemaan selkäpiissään loputtoman avaruuden tyhjyyden ja jännityksen sinne joutumisesta.

Astra – Avaruuden haaksirikkoiset on kiinnostavalla asetelmalla alkava keveä selviytymiskamppailu avaruuden äärissä. Kenen tahansa on sarjaan helppo tarttua, mutta pitkän linjan scifistien kannattanee asennoitua sarjaan kuin välipalaan tukevampien aterioiden välissä nautittuna. Keveäksi viihteeksi sarja istuukin hyvin, sillä kokoinaispituuskin on viiden osan myötä sopivalla tasolla.

 • Astra – Avaruuden haaksirikkoiset (彼方のアストラ / Kanata no Astra)
 • Kenta Shinohara
 • Sangatsu Manga, 2021
 • Julkaistu alkunperin verkkolehdessä Shōnen Jump+ 9.5.2016 – 30.12.2017
 • Pehmeäkantinen pokkari, noin 200 sivua
 • ISBN: 978-952-16-2264-9
 • Painanut ScanBook UAB, Liettua
 • Japanista suomentanut Kim Sariola
 • Toimittanut Janne Suominen
 • Ulkoasu Janne-Matti Keisala
 • Luettu 1/5 osaa

Kuvat © 2016 Kenta Shinohara