Timo Ronkainen: Disney-sarjakuvien historia 1930-2020

Timo Ronkainen: Disney-sarjakuvien historia 1930-2020 (Zum Teufel 2021)

Timo Ronkaisen Disney-sarjakuvien historia on laajuudeltaan huimaavan ensyklopedistinen katsaus Disney-sarjakuvaan.

Pakko se on todeta heti alkuun: Disney-sarjakuvien historia 1930-2020 on merkittävin tietokirja, mitä Disney-sarjakuvista on koskaan missään kenenkään toimesta kirjoitettu. Tyyliltään se ei kuitenkaan ole kuivakasta tai luetteloivaa tietosanakirjamaista tekstipuuroa vaan erittäin luettava ja selailemaan yllyttävä teos. Sitä voi silti käyttää myös hakuteoksena, sillä loppuun on lisätty viitteet, henkilöhakemisto ja kattava bibliografia.

Ronkainen toteaa johdannossa, että Disneyn sarjakuvatuotannosta on kirjoitettu yllättävän vähän animaatioelokuviin verrattuna, myös Disney-elämäkertoja on julkaistu vaikka kuinka monta. Sarjakuva on nykyään Disney-tuotannossa marginaalissa. On tärkeätä nostaa esiin tämä 9. taidemuoto, joka tahtoo jo yleisöltä unohtua, vaikka juuri sitä kautta on moni hahmo ja konsepti luotu. Tilanne on toki sama myös vaikkapa Marvelilla, jonka Disney nykyään omistaa.

Kielessä on mukavaa rentoutta ja leikittelyä, jonka voisi hyvin kuvitella olevan peräisin ahkerasta Aku Ankka -lehtien lukemisesta. Taitto on tyylikkäästi tehty ja erilliset tekstilaatikot kuvineen houkuttelevat uppoutumaan hyvinkin esoteeriseen ankkatietoon. Teoksen pohjana on toiminut aikaisemmin Aku Ankka -lehteen kirjoitettu kuusiosainen artikkelisarja Disney-sarjakuva 75 vuotta.

Timo Ronkainen: Disney-sarjakuvien historia 1930-2020 (Zum Teufel 2021), väriaukeama

Historiikki on jaettu helposti hahmotettaviin temaattisiin kokonaisuuksiin lukijan pureksittavaksi. Historiallisen taustoituksen jälkeen käydään läpi julkaisualustoja (sanomalehdet, sarjakuvalehdet), kulttuurisidonnaisuuksia sekä Disney-sarjakuvaa maittain ja tekijöittäin. Erityisellä pieteetillä käydään läpi Yhdysvaltojen lisäksi vaikkapa Disney Fumettia (Italiaa) mutta maininnan saavat myös manga-ankat! Jostain on myös löydetty Natsi-Saksan aikainen lehtileike, jossa todetaan likaisen hiiriolennon turmelevan nuorison. Markku Kivekkään merkitys Aku Ankka -lehden toimittamiselle Suomessa on myös nostettu hyvin esiin. Tiesittekö muuten, että Egyptissä Roope-sedän silinteripytty poistettiin kuvista, koska sen nähtiin symboloivan mennyttä brittihallintoa!

Kuvitus on todennäköisesti kustannussyistä mustavalkoista, mutta mukana on sentään kahdeksan sivun mittainen väriliite. Yksityiskohtaisen tiedon määrä yleensäkin on häkellyttävän runsasta ja voi hyvällä omatunnolla todeta, että Suomessa, jos nyt sitten missään, kukaan muu kuin suurankisti Ronkainen ei olisi tätä eeposta voinut kirjoittaa. Tekijä ansaitsee ankansulan hattuunsa!

Disney-historian esittely ja kritiikki ei silti ole hampaatonta. Tästä on ehkä pieni vihjauskin heti kannessa: Mikki Hiiren korvien väliin on istutettu Walt Disneyn tunnettuakin tunnetumman nimikirjoituksen W-kirjain tavalla, joka muistuttaa pirunsarvia. Ronkainen on löytänyt paljon esimerkkejä myös siitä, miten sarjakuvia on jälkeenpäin muokattu lapsille sopivimmiksi ja niistä on poistettu “häiritseviä elementtejä” kuten aseita ja alkoholia.

Synkät pilvet pimentävät myös tulevaisuutta. Ovatko lukijat ja jakelijat hylkäämässä Disney-sarjakuvan? Aku Ankan laskevasta levikkikehityksestä on oma osionsa kirjan loppupuolella. Toivottavasti Disney-sarjakuvien historia jatkuu tulevillekin vuosille…

Timo Ronkainen: Disney-sarjakuvien historia 1930-2020 (Zum Teufel 2021)

Timo Ronkainen: Disney-sarjakuvien historia 1930-2020
(Zum Teufel, 2021)
392 ss., 210 x 200 mm, kovakantinen
Mv. + väriliite (8 s.)
Painettu Latviassa
YKL 86.13, 86.53
ISBN: 978-952-7454-00-8
39,90 €


Keskustele Kvaakissa Disney-sarjakuvien historiasta (ketjussa Ankkalinnan Pamaus).