Elokuun 2021 mangakatsaus

Syksy on nurkan takana ja mangameno jatkuu sekä Suomessa että Pohjois-Amerikassa vahvana kuluneen heinäkuun tapaan. Taasen elokuussa meitä suomalaisia ilostutetaan uutuussarjalla, vaikka sitä kuun loppuun saakka täytyykin odottaa.

SUOMENKIELISET JULKAISUT

Alla tuttuun tapaan listattuna kotimaiset mangauutuudet, ulkomaiset sitten tämän kirjoituksen lopussa.

Gabriel Dropout 10
Astra . Avaruuden haaksirikkoiset 1
Yotsuba&! 15
  • Noah 3 (Yoshihiro Takahashi, Punainen jättiläinen, ilmestyy pe 13.8.)
  • Gabriel Dropout 10 (ukami, Sangatsu Manga, ilm. pe 20.8.)
  • Kun jälleensynnyin hirviönä 10 (Fuse, Taiki Kawakami & Mitz Vah, Sangatsu Manga, ilm. pe 20.8.)
  • My Hero Academia 18 (Kohei Horikoshi, Sangatsu Manga, ilm. pe 20.8.)
  • Yotsuba&! 15 (Kiyohiko Azuma, Punainen jättiläinen, ilm. pe 20.8.)
  • Astra: Avaruuden haaksirikkoiset 1 (Kenta Shinohara, Sangatsu Manga, ilm. pe 27.8.)

Kuten listasta huomaa, täytyy elokuun ensimmäistä julkaisua odottaa kuun puoliväliin, minkä jälkeen meno yltyy.

Aivan kuun lopussa alkaa uutuussarja Astra – Avaruuden haaksirikkoiset. Science fiction ei ole liiaksi asti Suomessa edustettuna mangan puolella, joten tätä julkaisua tervehdin ilolla jo etukäteen! Vielä kun aiheena on selviytyminen avaruudessa asioiden mentyä pieleen, olen jo lähellä mielipuolista hykertelyä…

Yhtäläinen ilon aihe on uuden Yotsuba&!:n ilmestyminen. Kun edellisen pokkarin julkaisusta on kulunut melkein kolme vuotta, on ilo paikallaan. Ja iloinen ja hyväntuulinen on sarjakin, eli jos Yotsuba&! ei ole tuttu, kannattaa siihen nyt tutustua, kun sarjan alku on ottanut vastikään uusintakierroksen lehtipisteissäkin.

Kymmenennen osan myötä Gabriel Dropout jää taas tauolle, sillä tämän pokkarin ilmestyttyä on Japanin julkaisutahti otettu kiinni. Toivottavasti osaa 11 ei jouduta odottamaan pitkää aikaa, sillä Gabin ja tovereiden elämään jää todella koukkuun.

AMERIKAN MAILTA

Seuraavaksi esittelyyn kuun poiminnat englanninkieliseltä puolelta. Nämä tasaisesti kolmeen jämähtävät nostot ovat täysin omien mieltymysteni mukaisia, jos joku sattuu ihmettelemään, miksi tämä osio tarjoaa aina jotain hyvin sattumanvaraista.

  • Gamma Draconis (Benoist Simmat & Eldo Yoshimizu, Titan Comics, ilm. ti 24.8.)
  • What’s Michael? The Fatcat Collection 2 (Makoto Kobayashi, Dark Horse, ilm. ti 31.8.)
  • Toki (Tatsuya Ihara, Star Fruit Books, ilm. elokuun aikana)
What’s Michael? Fatcat Collection2
Gamma Draconis
Toki

Gamma Draconis on Eldo Yoshimizun uusin englanniksi julkaistava työ, jonka julkaisee hieman epätavallisempi nimi, Titan Comics. Japanilaisista sarjakuvista vähemmän tunnettu kustantaja julkaisi aiemmin myös Yoshimizun kaksiosaisen yakuza-sarjan Ryuko, joten sikäli julkaisupäätös on odotettu. (Sivumennen sanoen, Ryukosta on tulossa lähiaikoina molemmat osat kokoava boxed set, jos sarjan hankkiminen kiinnostaa. Minulla se on yhä ostamatta.) Gamma Draconisin toinen tekijänimi on ranskalainen toimittaja Benoist Simmat ja sarja kertoo Sorbonnen taidealan opiskelijasta, joka päätyy vastakkain alamaailman ja siihen linkittyvien yliluonnollisten tapausten kanssa. Täysin ilman mielleyhtymiä Da Vinci -koodista tässä ei selvitä, mutta menee silti kokeiluun jossain vaiheessa…

Enpä olisi enää laittanut rahojani likoon sen puolesta, että Dark Horse julkaisisi toisen kokooman kissamanga What’s Michaelia. Puolitoista vuotta siinä meni, ehkä osittain koronan viivästyttämänä, mutta olin jo laskenut tämän julkaisun samaan kategoriaan muiden Dark Horsen kaikessa hiljaisuudessa kuoppaamien sarjojen kanssa. Ehdottomasti parempi näin!

Viimeinen nosto on minulle sikäli erikoinen, etten yleensä esittele tai osta sarjakuvaa digitaalisessa muodossa, mutta teen nyt poikkeuksen. Tuoreelta pienkustantajalta Star Fruit Books pitäisi ilmestyä kuluvan kuun aikana japanilaisesta kätilöstä Toki Ihashista kertova, vuoteen 1958 sijoittuva 60-sivuinen kertomus Toki ladattavana tiedostona. Tämän kaltaiset, menneiden vuosikymmenten japanilaista elämänmenoa avaavat sarjakuvat ovat sen verran harvassa, että tämän olen valmis ostamaan tabletilta luettavaksi saman tien. Eihän sitä tiedä, vaikka joskus olisi paperisenkin version vuoro.

Näissä merkeissä elokuu on mahdollista viettää. Syyskuuhun!