Nanna Johansson: Vitsaa säästämättä

Nanna Johanssonin Vitsaa säästämättä (Sammakko, 2021) edustaa ruotsalaista nykysarjakuvaa, ja kirjassa on mukana runsaasti myös pilapiirroksia.

Kirjan takakansi mainostaa Johanssonia “Ruotsin kenties hauskimmaksi sarjakuvataiteilijaksi”. Jokainen lukija voi tahollaan puntaroida, osuuko Johanssonin huumori omaan makuun vai ei, mutta itse myönnän, etten aivan päässyt samalle aaltopituudelle kirjan pilailujen kanssa. Nyky-yhteiskunnan normeja, ilmiöitä ja miehisen näkökulman ylivaltaa sivelletaan toki väliin hyvinkin osuvasti, mutta toisaalta osa kirjan materiaalista ei herättänyt juuri minkäänlaisia reaktioita.

Vitsaa säästämättä on kirja, jota voi lukea palan sieltä ja toisen täältä kokonaisuuden millään tavoin kärsimättä. Sen sisältö koostuu yksittäisistä pilapiirroksista ja sarjakuvamaisista, yleensä muutaman sivun mittaisista jutuista. Mitään suurta yhtenäistä punaista lankaa niissä ei ole, joten Vitsaa säästämättä saattaa olla parhaimmillaan silloin, kun sen parissa viettää muutaman (toivottavasti viihdyttävän) hetken eikä edes yritä lukea kirjaa kerralla alusta loppuun.

Johanssonin piirrosten värimaailma on selkeä, ja Vitsaa säästämättä sisältää vain muutaman täysin mustavalkoisen sivun. Värit antavat kirjalle pirteän yleisvaikutelman, ja vaikken kirjan huumorille aina lämmennyt, visuaalinen ilme osui omaan makuuni paremmin. Sen sijaan osa teksteistä oli hieman vaikealukuisia käytetystä fontista johtuen. Koin erityisesti alla olevan puhekuplan fontin lukemisen kannalta hankalaksi, ja esimerkiksi k- ja h-kirjaimet olivat keskenään liian samankaltaisia:

Osa kirjan vitseistä nivoutuu ruotsalaiseen kontekstiin, mutta on silti helposti yleistettävissä meikäläiseen todellisuuteen. Mm. pieni piikittely suurelle ja kauniille Tukholmalle toimii mainiosti myös Helsinkiin suunnattuna. Suurin osa sisällöstä on silti yleismaailmallista, ja esimerkiksi Masennusmaan kartta oli mielestäni kirjan onnistuneimpia ideoita:

Sen sijaan vihaiset mummot tuntui kuluneelta vitsin aiheelta, ja myös moni muu pilapiirros jäi vaisuksi:

Vitsaa säästämättä oli kokonaisuutena epätasainen, vaikka mukaan mahtui muutama onnistunut hetki. Kirjan sisältö on silti sen verran monipuolinen, että se tarjonnee huumoria moneen makuun.

Kuvanäytteitä Johannssonin töistä löytyy hänen Instagram-tililtään.


Keskustele sarjakuvasta Kvaakissa.

Vitsaa säästämättä (orig. Jag kommer med stryk)
Nanna Johansson
Suomennos Kreetta Lahtinen
Sammakko, 2021
Pehmeäkantinen, väri, 130 sivua, koko 155 x 210 mm
Painettu Tallinnassa
ISBN 978-952-483-411-7