Kamala luonto – Sunnuntaivuoro

Sunnuntaivuoro (Like, 2021) on Jarkko Vehniäisen ja Marja Lappalaisen Kamala luonto -strippisarjakuvan viides sunnuntaisarja-albumi.

Sunnuntaivuoron stripit tarjoavat sarjan ystäville tutun oloista materiaalia: kettu, ilves, kärppä ja kumppanit meuhkaavat ja filosofoivat metsän siimeksessä, ja vuodenkiertoon saadaan eläinten silmin katsottuna omanlaistaan näkökulmaa. Albumin tyylikäs kansi on hieno kunnianosoitus kuuluisalle New York -valokuvalle Lunch atop a Skyscraper, mutta mitään sen kummempaa yhtäläisyyttä albumin sisältöön en kannen kuvalla havainnut. Minua ei kannen irrallisuus häirinnyt, vaan pidin siitä, että kanteen oli saatu mahtumaan oivallisesti kaikki Kamalan luonnon keskeiset hahmot.

Jokaisella Kamalaa luontoa pidempään lukeneella lienee omat suosikkinsa sarjan hahmogalleriassa. Itse pidän jänöjussien yhdyskunnasta, jossa pidetään luentoja milloin mistäkin aiheesta ja pohdiskallaan parisuhdeasioita. Sekä tietenkin edustetaan huikopalaa suuremmille pedoille, mutta näitä syömistrippejä ei tässä kokoelmassa juuri näkynyt. Luentoteema on mainio tapa tuoda sarjaan erilaisia aiheita, ja Sunnuntaivuorossa huomasin hieman yllättäen naureskelevani pupujen kakkahuumorille, josta näkyy pieni näyte jutun aloituskuvassa. En yleensä ole ko. huumorin ystävä, mutta albumissa oli löydetty mukavan veikeää tulokulmaa kuluneeseen aiheeseen.

Kokoelmassa on mukana muutamia strippejä, joissa metsään tupsahtaa vieraita muista sarjakuvista, kun Teräsmies ja Muumipappa saavat omat hetkensä Sunnuntaivuoron sivuilla. Ilahduin näistä pienistä irrotteluista, ja niitä olisi voinut olla mukana enemmänkin.

Kamalan luonnon eläingallerian suosituimmat (tai ainakin useimmin esiintyvät) hahmot kettu, ilves ja kärppä saavat suuresti tilaa myös Sunnuntaivuorossa, mutta onneksi mukaan on mahtunut muutamia harvinaisempia vieraita. Orava ja susihukka ovat saaneet oman strippinsä, enkä muista nähneeni kumpaakaan aiemmin Kamalan luonnon sivuilla. Huumoria irtoaa lajille luontevan käytöksen tiimoilta, ja ainakin symppiksen ja toimeliaan oloista oravaa olisi kiva nähdä sarjassa myös jatkossa.

Sunnuntaivuoro oli mielestäni viihdyttävä ja tasapainoinen kokonaisuus, ja albumin stripit kestivät sen, että niitä luki putkeen niin paljon kuin vain jaksoi – stripeissä ei siis ollut liikaa samojen kuvioiden toistoa. Kamala luonto toimii hyvin sivun mittaisena sunnuntaisarjana.

Kamalan luonnon omilta sivuilta löytyy lisää tietoa mm. sarjan hahmoista.


Keskustele Kamalasta luonnosta Kvaakissa.

Kamala luonto – Sunnuntaivuoro
Jarkko Vehniäinen (kuvitus & teksti), Marja Lappalainen (teksti)
Like, 2021
Kovakantinen, väri, 80 sivua
ISBN: 978-951-1-38491-5
Painettu Suomessa