Juho Sihvonen – Maalattujen tähtien alla

Tänä vuonna on kulunut 140 vuotta kirjailija Joel Lehtosen syntymästä. Sen kunniaksi Juho Sihvonen on tehnyt sarjakuvateoksen Lehtosen elämästä.

Joel Lehtonen (1881-1934) tunnetaan parhaiten Putkinotkon elämää käsittelevästä romaanisarjastaan. Tarinoiden taustalla olivat Lehtosen ja hänen sukulaistensa asuttama Inhan tila silloisessa Säämingin kunnassa, nykyisessä Savonlinnassa. Pienen Joelin elämä ei alkanut onnellisten tähtien alla. Poika annettiin huutolaiseksi jo puolivuotiaana.

Myöhemmin Lehtonen syytti varhaisvuosien huonoja oloja reumatismistaan ja sairaalloisuudestaan. Papin leski Augusta Wallenius huusi pojan nelivuotiaana itselleen ja tarjosi tälle turvallisemman elämän ja mahdollisuuden opintoihin. Lehtonen jatkoikin opintoja aina yliopistoon saakka ja myöhemmin tuki verisukulaisiaan Säämingissä.

Sarjakuva Joel Lehtosesta

Juho Sihvosen sarjakuva ei ole varsinainen sarjakuvaelämäkerta, vaan se tarjoaa kahdeksan kohtausta tai episodia Lehtosen elämästä. Kuvauksessa tärkeintä on Lehtosen omat tunnelmat ja tuntemukset, eivät niinkään keskeiset elämäntapahtumat. Sihvosen teosta lukiessa piti erikseen kerrata Lehtosen elämän keskeiset tapahtumat ja teokset. Juutas Käkriäisen esikuva vain vilahtaa sarjakuvassa.

Sihvosen sivellin maalaa rennolla ja irtonaisella otteella. Keskeiseksi nousee Lehtosen ja Sylvia Avellanin suhde, joka kirjeenvaihdon perusteella oli vaiherikasta. Lopulta vaimo, hieroja Lydia Thomasson, oli viimeinen ihminen, joka näki Lehtosen elossa. Lehtonen kuoli oman käden kautta huvilassaan Haagassa, maalattujen tähtien alla.

Joel Lehtosen Putkinotko (1920) maalaa, Sihvosen teokseen esipuheen kirjoittaneen Savonlinnan taidelukion entisen rehtorin Riitta Moisanderin mukaan, eteläsavolaista maisemaa kynällään. Yhdenpäivänromaanissa tapahtumia ei ole paljon, mutta kansan- ja maisemankuvausta sitäkin runsaammin.

”Haluan ostaa jotain, mikä ei ole myytävänä”, pohtii Sihvosen Lehtonen Italiassa. Menestys ja varallisuuden kertyminen eivät taanneet onnellista elämää, vaikka puute oli niin saanut kuvittelemaan. Ilo syntyy muuten. Sihvosen teos on elämän perusasioiden äärellä.

Juho Sihvonen
Maalattujen tähtien alla
Nastapimu 2021
ISBN 978-952-94-4733-6
80 s., A5, pehmeäkantinen, sisus mv.

Joel Lehtosen Seura järjestää Joel-sarjakuvanäyttelyn Inhassa, Savonlinnassa. Sen avajaiset ovat lauantaina 10.7.2021 klo 12.

Kvaakissa voi keskustella Juho Sihvosen sarjakuvista